Hevosten tunnistamisesta vastaavat Suomessa hevosjalostusliitot. Varmistathan, että varsa on ilmoitettu syntyneeksi ennen tunnistuksen tilaamista. Jotta varsan rekisteröinti sujuisi mahdollisimman sujuvasti, tulee kasvattajasitoumus täyttää Oma Tallissa mahdollisimman pian varsan syntymän jälkeen.

Keski-Pohjanmaan alueella tunnistaja aloittaa varsojen tunnistuskäynnit kotitalleilla Syyskuun aikana. Tunnistaja soittelee käytävät paikat läpi ja sopii ajat ajoreitin mukaisesti, yrittäen sovitella ajat tallinpitäjän toiveiden mukaan. Toiveissa olisi, että varsat ovat tottuneet käsittelyyn ja riimuun jo ennakkoon, näin tunnistustilanne on mukavampi kokemus kaikille osapuolille. Kun käyntiaika on sovittu, huolehdithan varsan pitäjänä, että sovittuun aikaan varsa on puhtaana sisällä emänsä kanssa valmiina tunnistukseen ja että tunnistuspaikka on tarpeeksi valoisa ja turvallinen suorittaa värien ja merkkien piirtämiset lomakkeeseen sekä itse sirutus ja jouhinäytteen otto varsalle.

Lue alta ohjeistus siitä, mitä kaikkea varsan tunnistustilanteessa tapahtuu ja tulee ottaa huomioon.

Lisätietoa varsan rekisteröimisestä ja tunnistamisesta löytyy myös Hippoksen sivuilta.

ID-varmennuksen kautta rekisteriin merkittävän (pakollinen jalostustoimintaan osallistuvilla kantakirjaan merkittävillä hevoseläimillä) EU-passillisen hevosen tunnistuksen voi tilata heti hevosen saavuttua maahan, jotta hevonen saadaan merkittyä viranomaistietokantaan annettujen aikarajojen puitteissa.

Kategoriat: Yleinen