Tunnistustoiminta

Keski-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry tarjoaa alueellaan tunnistuspalveluita poneille, hevosille ja aaseille. Kesälliset varsat tunnistetaan pääsääntöisesti syntymävuoden syksyllä.


Varsan tunnistus

Tärkeintä on, että varsominen (ja myös mahdollinen luominen tai varsan kuolleena syntyminen tai menehtyminen) ilmoitetaan joko Suomen Hippokseen omatalli-palvelun kautta (vaatii tunnukset) tai Hevosjalostusliittoon paperilomakkeella. Mikäli varsa asuu eri osoitteessa kuin kasvattaja, ilmoitathan tallin osoitteen kohtaan ”varsan sijaintipaikka”. Kun varsa on ilmoitettu syntyneeksi ja näkyy Heppa-järjestelmässä sekä sijaintitiedot ovat oikein, tietää tunnistaja ottaa yhteyttä syksyn mittaan tunnistusajankohdan sopimiseksi.

Tunnistustilanteessa varsalta määritetään väri ja merkit, nypätään jouhinäyte hännästä, klipataan karvaa niskasta ja asennetaan puhdistuksen jälkeen mikrosiru, jonka toiminta vielä varmistetaan sirun laittamisen jälkeen. Tunnistuksesta saa paperilomakkeen josta näkee varsan tiedot ja sirunumeron. Lomake toimii passina varsalle niin kauan, kunnes virallinen passi saapuu Hippoksesta (tähän saattaa kulua useampi kuukausi). Myös emästä saatetaan tarvita jouhinäyte varsan tunnistuksen ohessa DNA:n määrittämiseksi ja varmistamiseksi. Varsamaksu täytyy olla maksettuna ja oriinpitäjän kuittaamana Hippokselle, että rekisteröinti saadaan valmiiksi. Rekisteröinnistä tulee kaksi erillistä laskua, toinen Hippokselta ja toinen Ruokavirastosta. Mikäli varsa on vaihtamassa omistajaa, kannattaa varsan tunnistamiseen mennessä tehdä myös omistajanvaihdos, joka hoituu maksutta jos paperit on hoidettu siltä osin kuntoon tunnistajan käyntiin mennessä.

Lisätietoa ja tarkemmat ohjeet tunnistuskäyntiä varten voit ladata alta:

Tästä linkistä pääset suoraan Hippoksen sivuille, jolta voit lukea lisää varsan rekisteröinnistä ja tunnistamisesta. Tunnistus ja rekisteröintipalveluiden hinta on sama kaikkialla Suomessa, tarkan hinnaston löydät linkin sivustolta.


Varsojen, tuontihevosten, ponien ja aasien tunnistuspalvelut

Tuontihevosen tunnistus

Myös tuontihevoset täytyy vähintäänkin ilmoittaa viranomaistietokantaan. Suositeltavaa kuitenkin on, että paikanpäälle kutsutaan tunnistaja, jolloin tarkistetaan ja varmistutaan hevosen identiteetistä. Tunnistaja lukee mikrosirun ja vertaa passin tietoja hevoseen. Tunnistus tehdään huolella ja ammattimaisesti. Myös jouhinäyte voidaan ottaa DNA:n varmistamiseksi (ravihevosilla pakollinen). Passi lähetetään tunnistajan toimesta Hippokseen rekisteröintiä varten, jonka ajaksi omistaja saa tunnistajalta paperisen tunnistuslomakkeen passin korvikkeeksi.

Ilmoitathan hyvissä ajoin tuontihevosesta tunnistajalle, niin että se saadaan aikataulutettua muiden työajojen yhteyteen. Kiireellisissä tunnistuksissa veloitetaan lisäksi kiirelisä sekä matkakilometrit.

Hevosen tuonnista ja viennistä voi lukea lisää Hippoksen sivuilta tästä linkistä.


Tunnistuspiirros
Merkkien ja pyörteiden tarkistus