Sinustako tulevaisuuden huippuohjastaja? Vai haaveiletko ajavasi kilpaa raveissa harrastuksen muodossa silloin tällöin omalla tai tuttavien ponilla tai hevosella?


Ravikilpailussa vaadittavan C-ajoluvan ja mC-ajoluvan hevoslähtöihin tai P-ajoluvan ponilähtöihin voi suorittaa ajolupakurssilla. Kurssit järjestetään vuosittain keväisin Nikulan raviradalla Kaustisella, mikäli osallistujia ilmoittautuu riittävä määrä volttausharjoitusten järjestämiseen. Tarkemmat päivämäärät ja ohjelma ilmoitetaan noin kuukautta tai paria aiemmin. 

Huomioithan että ajolupakurssille on jokaisen itse järjestettävä hevonen tai poni jolla osallistuu kurssille. Myös mahdollinen majoittuminen on järjestettävä itse ja hevosen tai ponin yöpymisestä tai varusteiden lainaamisesta alueen talleista on jokaisen kyseltävä ja sovittava itse suoraan tallin pitäjän kanssa. Suositeltavaa on, että hevonen tai poni on sama koko kurssin ajan ja sillä suositellaan olevan rokotukset kunnossa. Niin sanotusti ”yli-ikäiselläkin” voi osallistua, mutta hevosen/ ponin on oltava toimiva ja riittävässä kunnossa, että se jaksaa juosta volttiharjoituksissa. Kilpailuvakuutus hevoselle ja ponille vaaditaan ja se erääntyy maksuun kun kurssilla olevat hevoset ilmoitetaan Hippokseen Hevosjalostusliitosta käsin. Ohjastajalla on oltava volttausharjoituksissa turvaliivi, kypärä ja ajovitsa. Lisätietoja ohjastamisesta ja tarvittavista lisensseistä ja vakuutuksista voi lukea Hippoksen sivuilta. 

Ajolupakurssien hinnasto on Hippoksen määrittelemä ja löytyy Hippoksen sivustolta: Hinta koostuu ajolupakurssin pääsykokeesta, ajolupakurssista ja ajoluvan sekä lisenssin lunastamisesta. Lisäkuluja tulee lääkärintodistuksen hankkimisesta, mikäli sellaista ei ole voimassa olevana. Kurssin yhteydessä voi tenttiä vastuuvalmentajaksi, uusia vanhentunen ajoluvan tai suorittaa montenäytön.

C-ajolupa

C-ajolupakurssille voi hakea vähintään 16-vuotias vakinaisesti Suomessa asuva henkilö, joka hallitsee perustaidot hevosen käsittelyssä, valjastuksessa ja ohjastuksessa. Hakijan täytyy pystyä hallitsemaan oma ohjastettavansa ja ajamaan ryhmässä. Hevosenkäsittelyn perustaidot tarkistetaan pääsykokeessa ennen kurssille hyväksymistä.

mC-ajolupa

Montén eli raviratsastuksen mC-ajolupakurssin vaatimukset ovat samat kuin C-ajolupakurssilla täydennettynä montéosioilla. Lisäksi hakija antaa näytteen hevosen käsittely-, valjastustaidoista sekä volttaus- ja ohjastustaidostaan ratsain. Hyväksytystä suorituksesta annetaan todistus. mC-ajoluvan haltija saa osallistua vain montélähtöihin ja lämmittää hevosta radalla ainoastaan ratsain. Muutoin mC-ajolupaa koskevat samat määräykset kuin C-ajolupaakin. mC-ajoluvan haltija voi hakea C-ajolupaa osallistumalla yhteen ajoharjoitukseen ja suorittamalla C-ajolupakurssin loppukokeen kärryillä.

P-ajolupa

Poniajoluvan voi suorittaa 9-18 -vuotias nuori. Poniajolupakurssille voi osallistua aikaisintaan sen vuoden kesäkuussa, kun täyttää yhdeksän (9) vuotta. Hakija saa ajoluvan sen kalenterivuoden alusta alkaen, jonka aikana hän täyttää vähintään kymmenen (10) vuotta. Kurssin alussa järjestetään pääsykoe, joka kertoo onko hakijalla riittävät perustiedot ja -taidot kurssille osallistumiseksi. Hakijan tulee hallita ponin käsittelyyn, valmentamiseen ja ohjastamiseen liittyvät perustaidot ja tuntea vähän raviurheilua.
Ravikilpailusäännöt ja kilpailupäivän tapahtumat opetellaan kurssin aikana. 

Myös kilpailuhuoltajille järjestetään luento kurssin aikana, johon on kaikkien osallistuttava.

Kursseille osallistuminen

Ilmoittautuminen ajolupakursseille tapahtuu täyttämällä ja allekirjoittamalla alla oleva lomake. Lomake palautetaan huolellisesti täytettynä Keski-Pohjanmaan hevosjalostusliittoon viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä:

https://www.hippos.fi/tiedostot/hakemus-c-ajolupakurssille/

https://www.hippos.fi/tiedostot/hakemus-p-ajolupakurssille/

Lähetä hakemus:

  • tarkasti otettuna ja rajattuna kuvana tekstiviestinä tai whatsappilla 040 584 5907 tai
  • skannattuna sähköpostitse kphevosjalostusliitto@gmail.com
  • alkuperäinen hakulomake on tuotava pääsykoepäivänä

Hakemuksen allekirjoittamalla ja lähettämällä, sitoudut osallistumaan pääsykokeeseen ja kurssille ohjelman mukaisesti sekä maksamaan kurssimaksut. Järjestäjällä on oikeus peruuttaa kurssi vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Kurssit järjestää Keski-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry ja vetäjänä toimii Susanna Mastokangas.


Lisätiedot:
Susanna Mastokangas
040 584 5907 (myös whatsapp)
kphevosjalostusliitto@gmail.com

– Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin –