Tunnistuskausi 2023

Vuonna 2023 syntyneiden varsojen tunnistukset on aloitettu jo elokuussa. Tällä hetkellä noin puolet Keski-Pohjanmaan Hevosjalostusliiton alueella syntyneistä varsoista on tunnistettu.

Hevosjalostusliitot saavat listat tunnistettavista varsoista Hippoksen Oma Tallissa (tai muulla tavalla) tehtyjen varsomisilmoitusten perusteella. Tämän työlistan perusteella käydään varsat paikkakunnittain läpi kuluvan syksyn aikana. Samaan työpäivään sovitaan mahdollisimman monta varsaa samalta suunnalta, jotta tunnistukset etenisivät syksyn mittaan sujuvasti ja kustannustehokkaasti. Hevosjalostusliitto ei tee voittoa tunnistusmaksuilla, vaan tunnistuksesta saatava maksu kattaa työntekijän matka- ja palkkakulut sekä materiaalikustannukset.

Arvoisat kasvattajat, olkaa ystävällisiä ja pitäkää huoli siitä, että varsat on totutettu ihmisen käsittelyyn ennen tunnistajan tuloa. Tunnistustilanne ei saa olla varsan ensimmäinen opetustilanne: Se ei ole reilua kenellekään ja kaikkein vähiten varsalle. Sujuvan toimenpiteen ansiosta myös päivittäiset aikataulut pitävät paljon paremmin. Varsalle pitää pystyä talliväen toimesta laittamaan riimu päähän ja varsan on siedettävä kiinnipitämistä hermostumatta ja ihmiseen luottaen. Värin ja merkkien kirjaamisen ajan varsa voi liikkuakin, mutta häntäjouhien nyppäämisen ja mikrosirutuksen ajan sen pitää olla kiinnipitäjien hallinnassa, jotta toimenpide olisi sujuva, stressitön ja kaikille turvallinen. Mikrosirutyypin vaihduttua ohijuoksevien varsojen siruttaminen ei ole enää mahdollista ja keskenjääneestä tunnistustoimenpiteestä tunnistaja joutuu veloittamaan hevosjalostusliitolle aiheutuneet kulut.

Mikäli varsasi syntymä on ilmoittamatta Suomen Hippoksen rekisteriin, tee se mahdollisimman pian. Ole ajoissa yhteydessä hevosjalostusliittoon, mikäli varsasi on muuttamassa pois kotitallilta ja tunnistukselle on tietty takaraja omalta osaltasi (varsan on oltava sirutettu, ennenkuin se muuttaa erilleen emästä). Tunnistaja soittelee kasvattajille ja tarjoaa aikoja sen mukaan, miten ne parhaiten sopisivat ajoreitin varrelle. On mahdottumuus ajella edestakaisin tai käydä samalla alueella useaan kertaan. Toivomme joustoa puolin ja toisin tunnistuskäynnin sopimiseen sekä aikatauluihin. Aina on ajat saatu sovittua, mutta välillä on melko haastavalta tuntunut käynnin sovittaminen. Kunnioitetaan siis toistemme työtä puolin ja toisin sekä päivän muiden asiakkaiden aikataulua ja pyritään järjestämään aikaa tapahtumaa varten sekä olemaan valmistautuneina ja valmiina tunnistukseen, niin kaikkien aikataulut pitävät.

Kiitos.

Kategoriat: Yleinen