Tammavarsa Primary Reason esitettiin Ylöjärven näyttelyssä 8.10.2023 ja palkittiin I- palkinnolla. Varsa oli myös Hämeen paras 1-vuotias lämminverivarsa. Kuva: Taru Granat

Näyttelykalenteri on julkaistu ja Hämeen hevosjalostusliiton näyttelyt on vahvistettu pidettäväksi entiseen tapaan Ypäjällä Hevosopistolla sekä Ylöjärvellä Teivon Ravikeskuksessa. T-suunnan tammoja veto- tai ajettavuuskokeella ei tänä vuonna oteta vastaan automaattisesti, vaan niistä pitää neuvotella erikseen jos tarvetta on. Vuonna 2024 alueemme 1-vuotiaat J-suunnan suomenhevoset sekä lämmiveriset kilpailevat vuoden parhaan 1-vuotiaan tittelistä, voittajat palkitaan Hämeen hevosjalostusliiton loimella sekä Teivon Ravikeskuksen lahjoittamalla ilmaisella osallistumisoikeudella ikäluokan Kriteriumiin! Palkittavan varsan tulee olla esitetty alueemme näyttelyissä ja myös varsan omistajan tulee olla Hämeen hevosjalostusliiton alueelta.

Näyttelykausi alkaa jo maaliskuussa, sillä maanantaina 25.3. pidetään Hevosopistolla jalostusarvostelutilaisuus J-, R-, P- ja Tk-suunnan suomenhevostammoille sekä lämminverisille ravihevostammoille. Kevään jalostusarvostelutilaisuus pidetään Ypäjä-hallissa.

Ypäjällä 25.3. arvostellaan myös Tk-suunnan oriilta, jalostusarvostelun aikaistaminen antaa mahdollisuuden tuoda Tk-ori näytille jo maaliskuussa. Ypäjän näyttely on valtakunnallisesti vuoden ensimmäinen mahdollisuus esittää Tk-ori, muut ovat toukokuussa Lappeenrannassa, Kiuruvedellä, Jyväskylässä ja Oulussa. Syksyllä Tk-oriin voi esittää 4.10. Etelä-Suomen Hevosjalostusliiton näyttelyssä Lahdessa. Ori tulee ilmoittaa näyttelyyn Suomen Hippoksen kautta 1 kk ennen näyttelyä.

Ypäjän varsanäyttelyn olemme sen sijaan jättäneet toukokuulle, minkä koemme palvelevan varsanomistajia maaliskuuta paremmin. Näyttely pidetään Haimi-hallissa.

Syksyllä näyttelyiden ajankohdat ovat perinteisemmät: Ypäjällä on kaksipäiväinen tamma- ja varsanäyttely syyskuun puolivälissä Haimi-hallissa. Mikäli hevosmäärä jää pieneksi, pidätämme oikeuden siirtää kaikki hevoset arvosteltavaksi maanantaina. Ylöjärvellä Teivon näyttelyä on hieman aikaistettu ja se on nyt syyskuun puolella, koska kyseessä on ulkona pidettävä näyttely.

Tästä vuodesta alkaen myös influenssarokotukset ovat pakolliset seuraavasti:

1.1.2024 alkaen Hippoksen tamma- ja varsanäyttelyihin, sekä oriiden jalostusarvostelutilaisuuksiin osallistuvilla hevosilla ja poneilla tulee olla Hippoksen näyttelysääntöjen mukaisesti voimassa oleva rokotussuoja:

* Kalenterivuonna 2024 1-vuotiaaksi kääntyvällä tai sitä vanhemmalla hevosella tai ponilla tulee olla vähintään kaksi perusrokotetta annettuna.
* Toinen perusrokote tulee antaa 21–92 vrk:n kuluessa ensimmäisestä perusrokotteesta.
* Viimeisimmän rokotteen antamisesta tulee olla kulunut vähintään 5 vrk ja enintään 365vrk.

Ravi- ja ratsastuskilpailujen sekä islanninhevosten kilpailuissa ja näyttelyissä käytettävät rokotusohjelmat poikkeavat Hippoksen näyttelyissä käytössä olevasta rokotusohjelmasta. Tarkistathan ponin tai hevosen rokotusohjelmaa suunnitellessa, että se noudattaa myös lajikohtaisia vaatimuksia.

Tervetuloa näyttelyihimme! Kaikissa näyttelyitä koskevissa kysymyksissä voi olla yhteydessä liiton toiminnanjohtaja Anu Kantalaan, 0400-454840 hameenhjl@gmail.com.

Lisää tietoja Hämeen hevosjalostusliiton alueen näyttelyistä: LINKKI

Suomen Hippoksen näyttelykalenteri: LINKKI

Ratsu- ja ponirotujen näyttelyiden järjestämisestä on vastuussa Suomen Hippos: LINKKI

Valtakunnallinen näyttelyliiga: LINKKI

Kategoriat: Yleinen