Suomen Hippos ry toimii suomalaisen raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestönä. Sen tärkeimpinä tehtävinä on pitää kantakirjaa ja rekisteriä Suomessa kasvatettavista hevosroduista sekä johtaa ja valvoa ravikilpailutoimintaa Suomessa.  

Suomen Hippos ry:n jalostusosastolla työskentelee yhdeksän henkilöä. Jalostusjohtajana toimii Minna Mäenpää. Hän kertoo toimenkuvansa olevan laaja, osaston johtamisen lisäksi siihen kuuluu mm. sidosryhmä- ja viranomaisyhteistyötä sekä yhteistyötä eri hankkeiden kanssa. Jalostusosaston tehtäviin kuuluu mm. hevosten rekisteröinnit ja hevospassien teko, omistajanvaihdokset sekä näyttelyiden järjestäminen.  Mäenpää kertoo, että varsojen rekisteröinneistä vastaa osastolla neljä henkilöä. Kun varsa on tunnistettu, tunnistaja toimittaa dokumentit Hippokseen, jossa tiedot ja dna-tulos tarkistetaan ja tallennetaan järjestelmään. Hevospassit tehdään saapumisjärjestyksessä ja postitetaan varsan omistajalle. Passin valmistumiseen menee tavallisesti noin kaksi kuukautta. Ruuhkaisinta rekisteröinneissä on marras-helmikuussa.   

Suomen Hippos ry tarjoaa kasvattajalle apua ja tukea, esimerkiksi kääntää viranomaiskielen kansantajuiseksi. Se on myös puolueeton tiedontuottaja, eikä tämän vuoksi esimerkiksi anna orisuosituksia kasvattajille. Kasvattajan käytettävissä ovat kuitenkin Hippoksen sähköiset palvelut Heppa ja Heila. Mäenpää kertoo Heilan olevan ensisijainen työkalu, jonka käyttöön uskotaan ja jota edelleen kehitetään. Tästä pääset tutustumaan Heilaan. Mäenpää sanoo, että Hippokseen voi aina ottaa yhteyttä, soittaa tai tulla vaikka käymään. Hän painottaa, että liian pientä asiaa yhteydenottoon ei ole. Mäenpää kehottaa myös tarttumaan rohkeasti hihasta muita kasvattajia: moni varmasti haluaa auttaa.

Minna Mäenpää

  • Toimenkuva: Suomen Hippos ry:n jalostusjohtaja.
  • Koulutus: Maa- ja metsätaloustieteen maisteri.
  • Työn hyvät puolet: Hevonen ja kaikki mikä siihen liittyy. Intohimona hevosmateriaalin kehittäminen. Näyttelypäivät ovat ihan huippuja, silloin tapaa hevosia ja hevosihmisiä. 
  • Työn haasteet: Muuttuva toimintaympäristö, viranomaiskielen vieminen kentälle.  
  • Harrastukset: Hiihto ja lenkkeily, poniäitiys, hevosen omistaminen. 

Kirjoittajat: Lotta Kovaljeff, Taru Lehtinen ja Marianne Malm, HAMK

Kirjoittajat ovat Hämeen ammattikorkeakoulun hevostalouden kolmannen vuoden opiskelijoita ja tekevät asiantuntijaharjoitteluaan Uudet hevoskasvattajat-hankkeelle.

Kategoriat: Yleinen