Näyttelyissä erirotuisten hevosten ja ponien arvostelut pohjautuvat rotukohtaisiin vaatimuksiin. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta.

Oriit arvostellaan orinäyttelyissä tai oripäivillä, tammat ja varsat tamma- ja varsanäyttelyissä, jota järjestetään vuosittain useita eri puolilla Suomea. Oriiden ja tammojen jälkeläisarvostelun tekevät Suomen Hippoksen valiokunnat.

Eri rotujen jalostusarvostelut pohjautuvat jalostusohjelmissa määriteltyihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Oriin hyväksyminen jalostukseen on useimmissa jalostusohjelmissa pakollista, kun taas tammojen jalostusarvostelu on useimmissa roduissa vapaaehtoista.

Jalostusarvostelun perusteella hevonen saa jalostushevosen arvon ja sille voidaan myöhemmin myöntää palkintoja jälkeläistensä perusteella. Ravihevosille lasketaan vuosittain myös jalostusindeksit BLUP-menetelmällä, joka pohjautuu hevosten sukuun, yksilötuloksiin ja jälkeläistuloksiin.

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on myös tukea kotimaista kasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena kasvattajille sekä hevoskasvatuksen näyteikkunana yleisölle. 

Suomen Hippoksen sivuilta löydät lisää tietoa näyttelyistä ja jalostusarvostelusta.

Suomen Hippos tarjoaa Heila-jalostusjärjestelmän hevoskasvatuksen ja neuvonnan työvälineeksi sekä jalostusvalintojen tueksi. Järjestelmässä voi tutkia yksilön polveutumista sekä tarkempia tietoja suvusta ja jalostusarvosta: