Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteesta 18/2017 (8.8.2017)
Laidunkauden keskeyttää piipahdus tallissa: on aika arvioida uudelleen Onervan jalkojen liimakengitystarvetta ja madottaa varsa.
Onervan madotus seuraa hevoseläinlääkäreiden suositusta, jonka mukaisesti madotus aloitetaan viimeistään kahden kuukauden iässä. Tämän jälkeen kuuri uusitaan kahden kuukauden välein vuoden ikään saakka. Vuoden iässä varsa on siis madotettu kuusi kertaa.
Madotus aloitetaan Axilurilla. Eläinlääkäri Seppo Hyypän mukaan Axilur tehoaa varsoja vaivaaviin suolinkaisiin ja on turvallinen aloittava lääke, koska se ei imeydy suolistosta. Tämä tarkoittaa, että mahdollinen yliannostus ei ole vaarallinen toisin kuin joillakin muilla matolääkkeillä. Tämä on tärkeää, koska varsan painon arvioiminen voi olla vaikeaa.
TIETOISKU: Suolinkaiset varsojen vaivana
Pikkuvarsoja kiusaavat erityisesti suolinkaiset. Ne ovat jopa 30-senttisiä valkoisia ”lieroja”, jotka voivat tukkia varsan suoliston ja pahimmillaan tappaa varsinkin alle 2-vuotiaan varsan. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että varsat madotetaan ajoissa, eikä vasta laidunkauden päättyessä. Suolinkaiset vaivaavat nuoria hevosia vielä nelivuotiaitakin, minkä jälkeen hevosen oma vastustuskyky paranee. Mikäli suolinkaisia esiintyy lantanäytteessä tämän jälkeen, loisrasitus tallilla on suuri.
Yksi suolinkaisnaaras voi munia jopa 200 000 munaa päivässä. Paksukuoriset munat pysyvät laitumella tartuntakykyisinä jopa kymmenen vuotta. Siksi laidunten huolto ja hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Laidunten loisrasitusta voi vähentää pitämällä hevoset sisällä ja tarhassa pari päivää madotuksen jälkeen, jolloin lanta voidaan kerätä talteen.
Varsat saattavat syödä oman emänsä lantaa ensimmäisten elinkuukausiensa aikana noin viiden kuukauden ikään saakka. Omistajia lannansyönti usein huolestuttaa, mutta kyse on täysin normaalista käyttäytymisestä.
Tutkimuksissa lannansyönnille on esitetty useita mahdollisia syitä. Näitä ovat tarvittavien ravinteiden hankkiminen, suoliston suojaaminen ja sen toiminnan edistäminen sekä syötävän ravinnon tunnistamiseen oppiminen.
Mikäli aikuinen hevonen syö ulosteita, sen ruokinnan laatu ja määrä on syytä tarkistaa.
Lähteenä ELT Seppo Hyypän tallimestarioppilaille pitämä luento.