Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteista 14-15/2017 (13-27.6.2017) 

Ypäjä Urmelin varsominen eteni melkein kuin oppikirjassa. Tapahtumia seurannut tallimestari Liisa Taskinen kertoo, että iltatallin aikaan Urmeli kehitti vahatipat nisiinsä. Varsa oli maailmassa pari tuntia myöhemmin, kello 20:20, siis 20 minuuttia sikiövedenmenon jälkeen. Jälkeiset tulivat kerralla ulos noin varttia myöhemmin, kun tamma nousi ylös.  

Ypäjä Onerva on syntynyt. Kuva: Maarit Lahtinen

Pikku varsa osoittautui virtavaksi: se nousi jaloilleen kello 20:45 ja alkoi imeä ja saada ternimaidon tärkeitä vasta-aineita kolme varttia myöhemmin. Ensimmäinen kakka irtosi heti kymmenen jälkeen. Näiden tuiki tärkeiden alkutoimien jälkeen edessä onkin sitten –elämä!  

TIETOISKU: Pikkuvarsan ravinto ja käsittelytoimenpiteet 

Pikkuvarsan pääravintoa on maito. Terve varsa tankkaa 15–60 minuutin välein ja on herätessään aina nälkäinen. Varsa alkaa maistella emänsä eväitä viikon ikäisenä. 

Hyvä maito ja hyvä laidunruoho riittävät varsalle parin kuukauden ikään saakka. Sen jälkeen tamman maidontuotanto laskee, ja varsalle aletaan tarjota lisäruokaa.

Pikkuvarsa totutetaan ihmiseen ja käsittelyn perusasioihin ensimmäisinä elinpäivinään.   

Käsittely aloitetaan rapsuttelusta ja riimun päähän laittamisesta. Varsaa myös harjataan. Aluksi riittää muutama pehmeä veto tamman puhdistuksen yhteydessä. Myös jalkojen nostelu kannattaa aloittaa varhaisessa vaiheessa. Jalka nostetaan aluksi vain hetkeksi, ja varsa voi tällöin nojata esimerkiksi seinää vasten.  

Asioita tehdään vähän kerrallaan ja johdonmukaisesti toistaen.  

Talutukseen tottuminen etenee sujuvasti, kun pikkuvarsa vielä seuraa emäänsä tiiviisti. Taluttaessa riimunnaru kulkee varsan kaulalta / rinnuksilta. Menettely auttaa pidättelyssä ja ohjaamisessa sekä välttää äkillistä painetta niskanikamissa. Terävä nykäisy pikkuvarsan säikähtäessä voi jopa murtaa sen niskan. Jos matkanteko pysähtyy tai suunnasta syntyy epäselvyyttä, on parempi työntää takaa kuin vetää edestä. Niskan suojaamiseksi ja vetopaniikin välttämiseksi pikkuvarsaa ei myöskään sidota kiinni riimunsa narusta. 


Onerva totuttelemassa talutukseen Pauliina Raennon ohjauksessa. Kuva: Päivi Laine