OteYpäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteista 1,5 ja 8/2016 (20.6.-10.9.2016)

Ypäjä Urmeli. Kuva: Pauliina Raento.

Tamman vuosikellossa seurataan Onervan emän, Ypäjä Urmelin tiineysaikaa. Ypäjän Hevosopisto lahjoitti Ypäjä Urmelin kasvattajakimpan käyttöön vuosiksi 2016-2017.

Varsan vuosikellossa seurataan Ypäjä Onervan elämään syntymästä (2017) kaksivuotis kevääseen (2019) asti. Vuosikellot on tehty kimpanvetäjä Pauliinan Raennon lähettämien kimppatiedotteiden pohjalta.

Orivalinta

Urmelin varsan isäoriksi on valittu 8-vuotias II palkinnon kantakirjaori Ypäjä Arska (isä Lorentso, emä Uno Liisa, emänisä Uno). Arska debytoi siitosoriina vuonna 2015, ja 2016 siitä syntyi kaksi orivarsaa.

Kimpan edustajiston puheenjohtaja Päivi Laine selittää, että Arskan valinnassa painoivat sen suorituskyky ja hieno luonne. Lisäksi Arska ja Urmeli ovat suvullisesti vahva pari, jotka yhdistävät kiinnostavia emälinjoja nostamatta sukusiitosastetta. Se on tulevalla varsalla 4,1 eli suomenhevosen keskiarvon korkeuksilla. 

Tulevan varsan suvussa esiintyvät molemmat ratsujälkeläisistään palkitut juoksijaoriit, V.T. Ajatus ja Apeli. Hevosopiston kantaemä Ysti kertautuu tulevan varsan suvussa kolmasti. Arskan hienoluonteisen emän Uno Liisan tammasuku on sekin tuotoksiltaan kiinnostava, Laine sanoo.  

Arska nähtiin ensimmäisessä suomenratsujen koulumestaruuskisassaan, Suomenratsujen kuninkaallisissa 2016. Ypäjä Arska oli koulumestaruuskisassa seitsemäs Anni Heikkilän ratsastamana.