Hevosjalostusliitot saavat listat tunnistettavista varsoista Hippokseen Oma Tallissa (tai muulla tavalla) tehtyjen varsomisilmoitusten perusteella.

Tämän työlistan perusteella käydään Varsinais-Suomen varsat paikkakunnittain läpi kuluvan syksyn aikana. Tunnistuspäiviä mahtuu viikkoon yleensä kaksi tunnistettavien varsojen lukumäärän ollessa tällä hetkellä noin 250.  Samaan työpäivään sovitaan mahdollisimman monta varsaa samalta suunnalta, jotta tunnistukset etenisivät syksyn mittaan sujuvasti.

Kasvattajat: olkaa ystävällisiä, ja pitäkää huoli siitä, että varsat on totutettu ihmisen käsittelyyn ennen tunnistajan tuloa. Tunnistustilanne ei saa olla varsan ensimmäinen opetustilanne: se ei ole reilua kenellekään, ja kaikkein vähiten varsalle. Sujuvan toimenpiteen ansiosta myös päivittäiset aikataulut pitävät paljon paremmin.

Varsalle pitää pystyä talliväen toimesta laitta riimu päähän, ja varsan on siedettävä kiinnipitämisen paine hermostumatta ja ihmiseen luottaen. Värin ja merkkien kirjaamisen ajan varsa voi liikkuakin, mutta häntäjouhien nyppäämisen  ja mikrosirutuksen ajan sen pitää olla kiinnipitäjien hallinnassa, jotta toimenpide olisi sujuva, stressitön ja kaikille turvallinen. Mikrosirutyypin vaihduttua ohijuoksevien varsojen siruttaminen ei ole enää mahdollista, ja keskenjääneestä tunnistustoimenpiteestä tunnistaja joutuu veloittamaan hevosjalostusliitolle aiheutuneet kulut.

Mikäli varsasi syntymä on ilmoittamatta Suomen Hippoksen rekisteriin, tee se mahdollisimman pian.

Ole ajoissa yhteydessä hevosjalostusliittoon (virpi.ylitalo@turunhippos.fi), mikäli varsasi on muuttamassa pois kotitallilta, ja tunnistukselle on tietty takaraja omalta osaltasi.

Tunnistaja soittelee kasvattajille viimeistään viikkoa, kahta ennen, jotta toimenpide saadaan aikataulutettua molemmille osapuolille sopivaan ajankohtaan.

Mukavaa alkusyksyä kaikille!

Kategoriat: Yleinen