Pekka Vilkunalle perinteiden säilyttäminen on aina ollut sydämen asia. Yksi hänen vaalimista perinteistä on ollut Suomenhevosten valtakunnallinen työmestaruuskilpailu. Vilkuna on seurannut kisoja jo vuosikymmeniä, kisajärjestäjänä, palkintojen jakajana tai vain yleisöstä. Hän on lahjoittanut yhden kiertopalkinnon, laatinut siihen säännöt ja saanut aikaan myös kisojen sääntöihin muutoksen, pelastaen näin niiden tulevaisuuden.

Vilkunalta tiedusteltiin mikä on työhevosen tärkein ominaisuus: ”Perusominaisuudet työhevoselle ovat palvelualttius ja yhteistyökyky. Lähes poikkeuksetta kaikki hevoset ovat oikein kohdeltuina palvelualttiita. Yhteistyökyky on hevosen ja miehen keskinäistä luottamusta, jota kaikilta hevosilta ei enää tahdo löytyä. Jalostus on keskittynyt liiaksi vain juoksunopeuteen ja varsan koulutuksessa yleensä unohdetaan työhevosen perusominaisuus. Hevosen, siis nuorenkin hevosen, on seisottava paikallaan isännän niin tahtoessa, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä vaan. Jos hevosta ei yksi henkilö voi valjastaa reen tai kärryn eteen keskellä pihaa irrallaan, niin ei sellainen hevonen ole yhteistyökykyinen. ”

Vilkunan mukaan perusasioiden ja hevosen peruskunnon ollessa kunnossa hevonen seisoo paikallaan, juoksee ja kävelee ohjastajan niin pyytäessä, voi alkaa myös vedättämään. Aikaa tarvitaan tapauskohtaisesti ainakin muutama kuukausi. Ensin on totutettava lavat länkiin, keveällä reellä vartti tai puolituntia kerrallaan viikon parin ajan. Huomioida kannattaa siis, että harjoituksien tulee olla lyhyitä, näin hevosen mielenkiinto saadaan säilytettyä eikä hevonen kyllästy vedättämiseen tai harjoituksiin ylipäätään.

Pekka Vilkuna ja Kukka-Meeri kotitallin pihassa Nivalassa. Kuva: Ilona Savolainen

Varsinaiseen kisojen vetokokeeseen valmentautuminen etenee siten, että kuormaa lisätään ja vedetään vain muutama metri, pysähdys ja taas liikkeelle ja pysähdys jne. Parin kolmen päivän välein kuormaa voidaan lisätä ja sama harjoitus toistetaan uudelleen.  Liikkeelle lähtö, siis niin sanottu irtiotto on tärkeä, jos hevonen kuorman lisääntyessä vain koittaa lavoilla länkiä ja yrittää käydä peruuttamalla hakemassa lisää vauhtia lähtöön, niin Vilkunan mukaan tästä ei seuraa hyvää.  Suuremmilla painoilla harjoitteluajaksi riittää varttitunti kerrallaan.

Pekka Vilkunan Kukka-Meeri osallistui vuonna 2022 ensimmäistä kertaa Suomenhevosten valtakunnalliseen työmestaruuteen ja tuloksena oli heti sijoittuminen hienosti toiseksi. Myös tänä vuonna Vilkunan tähtäimessä osallistuminen ja menestyminen kisassa, joka järjestetään Pietarsaaressa. Vuonna 2024 kisa rantautuu Ouluun.

Mikä on Suomenhevosten valtakunnallinen työmestaruuskilpailu?

Kilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestaruuden SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Vetokokeessa kuorman alkupaino on noin 500 kiloa ja aina 20 metrin vedon jälkeen kuormaa lisätään 50 kilolla. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja kilpailuun voittajalle määrätyn rahapalkinnon. (Suomen Hippos ry)

Kilpailunsäännöt löytyvät TÄÄLTÄ.

Kategoriat: Yleinen