Pohjanmaan Hevosjalostusliiton syyskokous järjestettiin 25.11.2022 klo 17:00 Oulun raviradan katsomossa. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen syyskokoukselle määräämät asiat.

Hallitustyöskentelyä jatkavat erovuorossa olleet Miia Multamäki, Markku Lumiaho ja Kai Pajala. Kuvassa Pohjanmaan Hevosjalostusliiton hallitus. Edellä mainittujen lisäksi hallitukseen kuuluvat myös Katri Helminen, Antero Kurttila, Marjo Miettunen, Markku Nisula, Pasi Pohjola ja Pekka Vilkuna

Ennen varsinaisen kokouksen alkua, meillä oli ilo ja kunnia palkita alueemme menestyneiden näyttelyhevosten taustajoukkoja sekä hevoskasvattajia. Pohjanmaan Hevosjalostusliitto järjesti tänä vuonna kolme näyttelyä, joihin ilmoitettiin noin 70 varsaa.

Joukon parhaaksi lv-varsaksi ylsi Kati Kaikkosen omistama ja kasvattama Tough Daddy, jonka ilmavat, matkaavoittavat ja tahdikkaat raviliikkeet hurmasivat tuomariston. Varsa palkittiin II+ palkinnolla.

Suomenhevosten juoksijavarsoista parhaat pisteet sai ori Korpielvis, jonka vahvuus oli myöskin ravi, jota lautakunta luonnehti pitkäksi ja rytmikkääksi. Jokivarren Kunkun jälkeläisen omistaa Roope Friman. Pohjanmaan Hevosjalostuliitto maksaa näiden molempien varsojen osallistumismaksut Oulu Expressiin!

Seuraavaksi palkittiin menestyneitä kasvattajia. Hevoskasvatustyö luo hevostalouden perustan. Ilman laadukasta kotimaista hevoskasvatusta hevosurheilun- ja talouden eri lajit ja toimialat olisivat tuontihevosten varassa. Heikko ja vähäinen hevoskasvatus näivettää hevosalaa kokonaisuudessaan.

Meillä täällä pohjolan perukoilla hevosten pitäminen ja kasvattaminen on kalliimpaa ja haastavampaa, kuin monessa muussa maassa. Maatalouden parissa toimivalle lyhyt kasvu- ja laidunkausi aiheuttaa suuren työmäärän ja kustannusten lisäyksen, verrattuna maihin, joissa laidunkausi on huomattavasti pitempi. Vaikka hevoskasvatus on vaikea laji, antaa se paljon, vuosien ja vuosikymmenten työ palkitaan monella tavalla, riippuen kasvattajan asettamista tavoitteista. Joskus ja valitettavan usein työ valuu hukkaan, jokainen koemme hevostemme kanssa isoja ja pienempiä vastoinkäymisiä.

Pohjanmaan Hevosjalostusliiton syyskokouksessa juhlistamme niitä hevoskasvattajia, jotka ovat saaneet nauttia kasvattamiensa hevosten menestyksestä täysin rinnoin.

Ensimmäisenä palkittavana oli nuori nainen, joka on Hippoksen järjestelmän mukaan kasvattanut kolme hevosta ja yhden ponin. Kaikki naisen kasvattamat hevoset ovat voittaneet radoilla. Nelivuotias Tukkijätkä meni elämänsä toiseen startiin 1.32, voltista. Sippimies tienasi lähes 60 000 euroa ja juoksi ennätyksen 1.23 auton takaa ja 1.24 voltista. Ukkoherran voittosumma on hieman yli 50 000 euroa ja senkin ennätys on 1.23. Näiden hevosten takaa löytyy kasvattajan roolissa Kaisa Valkola Ylikiimingistä. Toivomme Kaisan menestyksekkäälle hevoskasvatusuralle jatkoa!

Toisena palkitsimme miehen, jonka hevoskasvatustyön kirkkaimpana helmenä on Koskelan Akseli, jonka voittosumma on yli 300 000 euroa. Ennätys 20,7 aly. Hevonen on juossut todella kovissa lähdöissä, joista se on voittanut 36 kertaa ja ollut totossa yhteensä 92 kertaa! Tapio Keskitalon kaikki varsat ovat olleet poikkeuksellisen hyvä käytöksisiä ja hyvin hoidettuja. Onnea ja menestystä myös Tapiolle!

Kolmantena palkitsimme miehen, jonka kasvatustyötä kuvaa tasaisuus. Kasvattien joukossa on monta hyvää kilpahevosta, mutta parhaimmaksi tähän mennessä yltää Lento-Esteri hieman alle 80 000 euron voittosummalla ja peräti 1.22- ennätyksellä. Lento-Esterin ajoista on jo hetki aikaa, mutta nyt Arto Laurukaisen kasvattajana on nostanut parrasvaloihin Kultaseppä. Ruunan ura on ollut hyvin nousujohteinen ja tänä vuonna 16 kilpailua ovat tuoneet 11 totosijaa, joista viisi voittoa. Voittosumma Kultasepällä on hieman vajaa 25 000 euroa. Paljon onnea myös Artolle!

Liiton edellinen toiminnanjohtaja Markku Nisula muisteli lämmöllä Arton kanssa tehtyjä tunnistureissuja, joissa Artosta oli suuri apu sekä oppaana, että hankalien varsojen käsittelyssä, tai oikeammin, kun Arto oli mukana, ei tunnistajan tarvinnut kantaa huolta, että ”mitenkä tästä nyt selvitään”.

Kuvassa vasemmalta Kaisa Valkola, keskellä Roope Friman ja oikealla Tapio Keskitalo. Kuva: Mia Mäki-Maunus.
Kategoriat: Yleinen