Pohjanmaan Hevosjalostusliiton syyskokous järjestettiin eilen 30.11.2021 Oulun raviradalla. Käsiteltävänä olivat sääntöjen syyskokoukselle määräämät asiat ja palkitsemiset. Hallituksessa jatkavat erovuoroisista Markku Nisula, Marjo Miettunen ja Pekka Vilkuna. Tapio Siekkisen tilalle valittiin Pasi Pohjola.

Kasvattajien esille nostaminen syyskokouksessa, on meille Pohjanmaan Hevosjalostusliitossa suuri etuoikeus ja ilon aihe. Valitessamme palkittavia emme tarkastele pelkästään euroja, vaan katsomme kokonaisuutta. Oriasemien merkitys toimialueilla vaikuttaa suoraan syntyvien varsojen määrään, oriasemien toiminnan nousuissa ja laskuissa ovat myös hevosjalostusliitot mukana. Kaiken perusta on tammanomistaja, mutta mikäli oriasemat sijaitsevat etäisyydeltään liian kaukana, voi olla helpompaa valita tamman tyhjäksi jättäminen. Tänä vuonna halusimme palkitsemisissa muistaa myös oriasemien arjen pyörittäjiä.

Vimparin Oriasema on omanlainen brändinsä, joka on kuulunut lähes jokaisen Oulun alueella hevosia kasvattaneen elämään tavalla tai toisella. Muhoksella sijaitseva oriasema sai alkunsa Ari Vimparin mukaan 80 -luvun alussa. Ari ja Tuomo Vimpari mainitsevat parhaaksi ”alulle saattamakseen” hevoseksi Aurauksen. Vakiintunut määrä tammoja on ollut noin 100 kpl/vuodessa, siitä voi laskea, että melkoinen määrä neljänkymmen vuoden aikana on vähintäänkin pihassa pyörähtänyt. Silmiinpistävää on aina ollut Tuomon ja Arin nöyryys ja ainainen hyväntuulisuus. Pohjanmaan Hevosjalostusliitto haluaa osoittaa kiitoksen ja kunnioituksen Ari ja Tuomo Vimparille heidän merkityksellisestä työstään hevoskasvatuksen eteen ja toivottaa onnea myös tulevaan.

Marko Taittonen pyörittää Ylivieskan oriasemaa, jonka ohjat hän otti käsiinsä, kun Windcape päätti lopettaa Ylivieskan toimintansa vuonna 2018. Taittonen halusi vastata tarpeeseen, joka selkeästi oli Ylivieskan alueella. Taittonen itse haluaa nostaa esille erityisesti Katri Helmisen, jonka merkitys oriaseman toiminnalle on korvaamaton. Helmisen ammattitaidon ja maineen vuoksi Ylivieskaan tulee tammoja ympäri Suomen. Pakasteoriit mahdollistavat tamman omistajille runsaan valikoiman. Marko Taittonen on aloittanut oman uransa hevosalalla jo Allan Korven tallilta, Saksan kautta tie vei takaisin Ylivieskaan Aki Antti-Roikon tallille, omaa tallia Marko on pyörittänyt vuodesta 2006 lähtien. Elämän hevosekseen Marko kertoo Siirin Ällin, joka voitti Kriteriumin vuonna 2012.  Haluamme kunnioittaa Marko Taittosen elämäntyötä tällä huomionosoituksella ja toivoa menestystä myös jatkossa!

Janne ja Nina Mustonen ovat pariskunta Muhokselta. Heidän uskonsa ja satsauksena hevosalaan ja hevoskasvatukseen on ihailtavaa. Hevoskasvatus sai alkunsa 10 vuotta sitten ja tahti vain kiihtyy. Suomenhevoskasvatteja on jo kymmenen kappaletta ja vuonna 2021 syntyi ensimmäinen lämminverinenkin. Tänä vuonna heidän 3 v kasvattinsa Lemmen Tulikasson lunasti paikan Varsakunkun finaalista. Janne ja Nina Mustosen kaltaisten ihmisten kautta hevoskasvatus ja hevosala kokonaisuudessaan on turvattu meillä täällä pohjoisessakin. Toivotaan, että moni ottaisi heidän asenteestaan ja panostuksistaan mallia. Lisäksi toivomme heille menestyksen hetkiä kasvattien ja valmennettavien kanssa. Janne ja Nina ovat onnistuneet siirtämään hevoskipinän myös tuleville polville.

Myös näyttelykauden parhaat varsat So Lockdown ( om. ja kasv. Eskola Jukka & Laura Olli) ja Rahtun Rustinki (om. Niina Mikkonen, kasv. Heidi Lampela) huomioitiin. Pohjanmaan Hevosjalostusliitto maksaa varsojen osallistumismaksut Oulu Expressiin.

Kategoriat: Yleinen