Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedote 18/17

ELT Seppo Hyyppä kertoo tallimestarioppilaille pitämillään luennoilla, että pikkuvarsoja kiusaavat erityisesti suolinkaiset. Ne ovat jopa 30-senttisiä valkoisia ”lieroja”, jotka voivat tukkia ja tappaa varsinkin alle 2-vuotiaan varsan. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että varsat madotetaan ajoissa, eikä vasta laidunkauden päättyessä. Suolinkaiset kiusaavat vielä nelivuotiaitakin, minkä jälkeen hevosen oma vastustuskyky paranee. Mikäli suolinkaisia esiintyy lantanäytteessä tämän jälkeen, loisrasitus tallilla on suuri. 

Yksi suolinkaisnaaras voi munia jopa 200 000 munaa päivässä. Paksukuoriset munat pysyvät laitumella tartuntakykyisinä jopa kymmenen vuotta. Siksi laidunten huolto ja hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Laidunten loisrasitusta voi vähentää pitämällä hevoset sisällä ja tarhassa pari päivää madotuksen jälkeen, jolloin lanta voidaan kerätä talteen. Näin tehdään myös Hevosopistolla, jossa matokuuria seuraa parin päivän jakso tallilla ennen paluuta laitumelle. 

Maiskis, äidin kakkaa!

Varsat syövät oman emänsä lantaa ensimmäisten elinkuukausiensa aikana noin viiden kuukauden ikään saakka. 

Omistajia lannansyönti usein huolestuttaa, mutta kyse on täysin normaalista käyttäytymisestä. 

Tutkimuksissa lannansyönnille on esitetty useita mahdollisia syitä. Näitä ovat tarvittavien ravinteiden hankkiminen, suoliston suojaaminen  ja sen toiminnan edistäminen sekä syötävän ravinnon tunnistamiseen oppiminen. 

Kuvassa Onerva havainnollistaa, kuinka Urmelinuunituore lantakakku hupenee. Toinen varsa kävi nuuskimassa kasaa, mutta ei maistanut vieraan tamman lantaa. 

Mikäli aikuinen hevonen syö ulosteita, sen ruokinnan laatu ja määrä on syytä tarkistaa. 

Sukulaismiehet kuninkuusraveissa

Onervan isä Ypäjä Arska ja velipoika Ypäjä Eemeli esiintyivät edukseen Kuninkuusravienkatrillissa, joka nähtiin Vermossa sunnuntaina aamupäivällä. Arskan selässä Hevosopiston Master-ratsastuksenopettaja Annamari Heikkilä. 

Hevosopiston näytökseen Vermossa osallistui 15 hevosta. Sinivalkoisiin väreihin ja perinneasuihin sonnustautunutta joukkoa veti presidentti Tarja Halosen kantakirjatamma Ypäjä Tarja ohjaksissaan Jari Ansio. Kyydittävänä istui Marjatta Lähdekorpi.