Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteista 5-6/2018 (7-21.3.2018)


Tammalauma pihatossa. Kuva: Pauliina Raento.

Onervan Varsan polku -ohjelma on edennyt vaiheeseen, että ikäluokka on siirtynyt pihattoon. Tamma -ja orivarsat jaettiin omiin porukoihinsa, eli laumaan tuli muutoksia.  Kaikki on sujunut hyvin uudessa asuinympäristössä.  

Ennen muuttoa Onervan kaviot huollettiin Hevosopiston kengitysopettajan Sofia Heikkosen ohjauksessa.  Onerva ja muut vuotiaat varsat saivat myös rokotusohjelman mukaisen tehostepiikkinsä influenssaa ja jäykkäkouristusta (tetanusta) vastaan. 

Onervan ensimmäinen tutustuminen ajohevoshommiin sujui mallikkaasti. Onerva ja ravisukuinen Oliveri tekivät valjaissa kävelylenkin Hevosopiston oppilaiden ohjauksessa.  


Onerva ensimmäistä kertaa valjaissa. Kuva: Maarit Lahtinen.

Hevosopistolla myös ratsusukuiset suomenhevosvarsat opetetaan ajolle Varsan polku -ohjelman mukaisesti. 

TIETOISKU: Kaviot hyvinvoinnin perustana 

Hevosen kaviot kasvavat koko sen eliniän ajan, sikiökaudelta alkaen. Pikkuvarsan kaviot kasvavat 1,5 senttiä kuukaudessa, vuotiaana kasvu on hidastunut 1,2 senttiin ja aikuisella hevosella hieman alle senttiin kuukaudessa. Kasvu on hitainta vanhalla hevosella: vain puolisen senttiä kuukaudessa. 

Varsan kavioita vuoltaessa huolehditaan kasvavien kavioiden tasapainosta ja samalla jalka-asentojen kestävästä kehityksestä. Kavioiden kannat eivät pääse kasvamaan jalkojen alle, kun kannat pidetään säteen leveimmällä kohdalla.  

Varsan vuoluksi voi riittää muutama veto raspilla. Liiallista vuolemista vältetään, etteivät kasvavat kaviot ala aristaa. Jos näin käy, varsa saattaa korjata tilannetta liikkumalla epätasaisesti. Tämä voi puolestaan haitata sen kavioiden, jänteiden ja luuston kehitystä.  


Onerva vuolussa. Kuva: Sofia Heikkonen.

Onerva on totutettu kavioiden hoitoon pienestä pitäen. Sen jalkoja on nosteltu ja paineltu, ja kavioita koputeltu. Se myös seisoo rauhallisesti käytävällä eikä hämmenny molemmilta puolilta kiinnittämisestä. Kaikki tämä helpottaa kengittäjän työtä ja tekee vuoluista ja myöhemmin kengityksistä myös hevoselle miellyttävän kokemuksen.