Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteesta 2/2018 (23.1.2018)

Onerva on saanut ensimmäisen rokotuksensa. Onervan rokotusohjelma seuraa Eviran (nykyinen Ruokavirasto) rokotussuositusta hevosille. Suosituksen mukaisesti varsa saa ensimmäisen yhdistelmäpiikin hevosinfluenssaa ja jäykkäkouristusta (tetanusta) vastaan noin puolivuotiaana. Rokotus uusitaan kuukauden kuluttua.


Onerva käsittelyharjoituksissa. Kuva: Maarit Lahtinen.

Sen jälkeen varsa saa influenssarokotuksen vuoden iässä ja tetanusrokotuksen 1½-vuotiaana. Vastustuskykyä influenssalle tehostetaan ½-1 vuoden välein. Tetanusrokotus uusitaan 2 vuoden välein tai harvemmin. 

Onervan eskariharjoitukset jatkuvat –ja sujuvat mallikkaasti Hevosopiston hevosenhoitajaoppilaiden avustuksella. Vuotiaiksi kääntyneiden varsojen esikoulussa tapahtuu joka päivä.  

TIETOISKU: Eskari etenee käsittelyharjoituksin

Onervan esikouluun kuuluu päivittäisiä pikku käsittelyharjoituksia. Onerva toimii talutuksessa moitteettomasti, ja se on helppo vielä tarhaan ja karsinaan. Päivittäinen puhdistus edistää hyvinvointia ja totuttaa varsaa käsittelyyn. Toisinaan nostellaan ja koputellaan jalkoja. Tämä valmistaa kavioiden vuolemiseen ja myöhemmin kengitykseen.  

Tehtävät ovat lyhyitä ja vaihtelevia. Tieto imeytyy ja käytännöt muuttuvat rutiineiksi, kun asioita toistetaan johdonmukaisesti.  

Varsan kiinni sitomisella ei ole kiire, jotta vetopaniikilta ja haavereilta vältytään.