Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteesta 24/2017 (4.11.2017)

Ypäjä Onerva tunnistettiin kuun vaihteessa. Onervan merkkien kirjaamisesta, mikrosiruttamisesta ja DNA-verikokeen ottamisesta vastasi Anu Kantala, Hämeen hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja. Tunnistamisen yhteydessä Onerva sai mikrosirun ja siitä otettiin verinäyte polveutumisen DNA-vahvistusta varten.  

VIDEO: Onervan tunnistaminen.

Hämeen hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Anu Kantala tunnistamassa Onervaa. Kuva: Menna Rantala.

TIETOISKU: Varsan rekisteröinti 

Varsat tunnistetaan syksyllä, kun niiden varsakarva on vaihtunut, eli yleensä noin 4 kuukauden iässä. Tunnistaminen tilataan oman alueen hevosjalostusliitosta. Toimenpide on toinen vaihe Suomessa syntyneen varsan rekisteröimisessä Suomen Hippoksen tietokantaan.  

Ensimmäinen vaihe on rekisteröitäväksi ilmoittaminen, joka tehdään heti syntymän jälkeen. Ypäjä Onerva ilmoitettiin rekisteröitäväksi 12. kesäkuuta.  

Rekisteröitäväksi ilmoittaminen tapahtuu lähettämällä astutus-/varsomistodistus oman alueen hevosjalostusliittoon, kun varsa on syntynyt. Todistus lähetetään, vaikka tamma olisi jäänyt tyhjäksi tai luonut varsansa. Varsan syntymätodistuksen saa oriinpitäjältä sitten, kun astutus-ja varsamaksut on maksettu.  


Tunnistuslomake. Kuva: Menna Rantala.

Hevosten luotettava tunnistaminen perustuu EU-komission asetukseen vuodelta 2009. Tunnistamistietoja tarvitaan mm. jalostuksessa, kilpailutoiminnassa, eläinlääkinnässä ja hevosia ostettaessa, myytäessä ja vakuutettaessa. Tunnistaminen on tarpeen myös hevostalouden tukiprosessissa ja teurastamoilla, jotka osaltaan huolehtivat ruokaturvallisuudesta.