Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteista 11-15/2016 (20.10.- 16.12.2016) 

20.10.2016 Urmeli on yhä tiine ja kaikki kunnossa! Tiineys vahvistui ELT Seppo Hyypän tekemässä kolmen kuukauden määräaikaistarkastuksessa. 

Urmelin päivittäisellä ruokalistalla on tällä hetkellä kolme kaura-annosta, yhteensä 2½ litraa (1-½-1). Heinää se syö päivässä 6 kiloa (2-1-3). Lisäksi tamma saa kivennäisiä, suolaa ja vitamiineja. Hevosopiston hevoset ruokitaan siis kolmasti päivässä. 

3.11.2016 Urmelin hampaat on raspattu. Pikku piikeistä päästiin käsin raspaamalla, ja seuraava tarkastus on kesällä. Piikkejä aiheuttaa hevosen hampaiden luonnostaan epätasaisen kuluminen.  

Hampaiden säännöllinen huoltaminen on tärkeä osa kaikkien hevosten hyvinvointia. Sillä voidaan vaikuttaa muun muassa siitostamman rehunkäyttökykyyn ja sitä kautta sikiön ja maitovarsan kasvuun ja hyvinvointiin.

2.12.2016 Urmeli on käynyt tiineystarkastuksessa. Sikiön vointi vaikuttaa hyvältä: varsa kasvaa odotetusti ja sydän lyö reippaasti.  Lisäksi Urmeli on saanut rokotuksia. Viikko sitten perjantaina sille annettiin influenssarokote, ja nyt tarkastuksen yhteydessä EHV-rokote. Jälkimmäinen piikki on ensimmäinen kolmen rokotteen sarjassa.

Ypäjä Urmelin liikunta tiineyden edetessä


Ypäjä Urmeli ja Iida Pekkinen Suomenratsujen kuninkaallisissa syyskuun alussa. Kuva: Terttu Peltonen.

Urmeli liikkuu tunnin päivässä kuudesti viikossa. Kolmena päivänä ohjelmassa on kouluratsastusta Hevosopiston oppilaiden tunneilla. Esteitä hypätään kahdesti viikossa, ja viikonloppuna Urmeli käy maastolenkillä. Vapaapäivänään se puuhailee tarhassa.  

Rutiinit jatkuvat, kunnes kasvava maha alkaa vaikuttaa tamman tasapainoon. Sitten pysytään sileällä, eli estetreenit jätetään pois. Tiineyden loppuvaiheessa liikunnasta huolehditaan talutuksessa kävelyttäen. Muutokset ajoitetaan yksilöllisesti tilanteen mukaan.  

Rutiineissa toki esiintyy poikkeuksiakin. Joinakin päivinä liikkeen määrä voi kaksinkertaistua, ja tehtävät seuraavat lukujärjestystä. 17.11.2016 Urmelin päivät kuluvat rutiinilla syöden, liikkuen ja tarhaillen. Tamma valmistautuu influenssarokotukseen, jonka se sai viimeksi 27.11.2015. Rokotesuoja pysyy voimassa, kun se uusitaan ennen kuin vuosi edellisestä rokotuksesta tulee täyteen. 


TIETOISKU: Tiineen tamman rokotukset

Ypäjä Urmeli ja Hevosopiston muut kantavat tammat rokotetaan virusaborttia vastaan Equip EHV 1.4 -rokotteella tiineyskuukausina 5, 7 ja 9.  

Virusabortti on tarttuva tauti, jonka aiheuttaa hevosen herpesvirus EHV 1. Tauti keskeyttää tiineyden: tamma luo sikiönsä eli saa keskenmenon. Hevosen herpesvirukset ovat maailmanlaajuinen riesa.  

Sama EHV1-virus voi olla syynä myös hengitystieinfektioihin, joihinkin vastasyntyneiden varsojen ongelmiin ja neurologisiin halvausoireisiin.  

Urmelin suoja influenssaa vastaan uusittiin viime viikon perjantaina 25.11. Se saa tiineysaikanaan vielä toisen influenssarokotuksen huhti-toukokuun taitteessa. Se annetaan Urmelille yhdessä jäykkäkouristus -eli tetanusrokotteen kanssa. Samalla varsa saa tarvittavan suojan.