Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteesta 17/2017 (24.7.2017) 

Onerva ja Urmeli viettävät kesäpäiviä laumassa Hevosopiston varsallisten tammojen laitumella. Laitumelle siirryttiin heti, kun Onervan liimakengityksessä oli tauon vuoro. Liimakenkien vuoksi laitumelle pääsy hieman viivästyi, koska liimakengät ovat liukkaat ja jalkojen tilaa oli helpompi seurata tallissa ja tarhassa.  

Nyt tamma ja varsa saavat ravintorikasta laidunruohoa, monipuolista liikuntaa ja seuraa muista hevosista.  


Urmeli ja Onerva Ypäjän tamma- ja varsalaitumella. Kuva: Pauliina Raento.

TIETOISKU: Hyvät eväät laitumelta 

Hyväkuntoinen laidun on vaivattomin ja laadukkain tapa huolehtia imettävän tamman ruokinnasta. 

Hyvin hoidetun laitumen ruoho antaa tammalle riittävästi maidontuotannon edellyttämää energiaa ja valkuaista. Tamma kuluttaa imettäessään kaksi kertaa enemmän valkuaista kuin tiineysaikanaan, eli valkuaisen tarve on suurempi kuin millään muulla hevosella. Energiaa tarvitaan imetykseen noin kolmannes enemmän kuin tiineysaikana.  

Laitumelle tarjoillaan kivennäissekoitusta, joka korvaa tamman elimistöstä poistuvia kivennäisiä, varsinkin fosforia ja kalsiumia. Tamman kivennäisruokinnalla ei ole vaikutusta maidon kivennäispitoisuuksiin, joten varsakin tarvitsee kivennäisiä. Erityisen hyödyllisiä ovat varsan luuston kehitykselle tärkeät kupari ja sinkki, joita maidossa on vähän.  

Maito on varsan tärkeintä ravintoa sen 3–4 ensimmäisen elinkuukauden ajan. Tuon jälkeen tamman maidontuotanto vähenee, ja varsa alkaa syödä ruohoa yhä ahkerammin. Tässä vaiheessa se imee emäänsä keskimäärin 15 kertaa vuorokaudessa, kun pikkuvarsana imemiskertoja oli jopa 60 vuorokauden aikana. Juodun maidon määrä vaihtelee varsan koosta riippuen, mutta on pikkuvarsana noin 100 millilitraa elopainokiloa kohden vuorokaudessa.  

Varsan kasvu ja lihavuusaste ovat suorassa suhteessa emän maidontuotantoon. Tamma ei saa laihtua imettäessään, vaan sitä on tarvittaessa lisäruokittava laitumelle. Tamma kuluttaa vettä jopa 60 litraa päivässä.  


Säänsuoja Ypäjän laitumella. Kuva: Liisa Taskinen

Vapaa laidunruokinta takaa maidontuotannon huolimatta siitä, että rehun sulavuus ja valkuaispitoisuus vaihtelevat kasvien kasvuvaiheen mukaan. Tämä kuitenkin korostaa laidunten huolellisen hoidon –lannoituksen, puhdistusniittojen ja oikea-aikaisen lohkokierron –merkitystä imettävien tammojen ja niiden varsojen hyvinvoinnille.  

Lähteenä Markku Saastamoisen luento sekä Saastamoisen kirjoittama Imettävän tamman ruokinta. Pro Hevonen 2/07, 16–23.