Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteista 15-16/2017 (27.6-10.7.2017)

Varsalle asennettiin liimakengät juhannuksen alla. Eläinlääketieteen tohtori Seppo Hyyppä suositteli varsalle levikekenkiä, koska sen askelluksessa on aavistuksen verran kiertoliikettä. Vasemmalla puolella on suppujalkaisuutta, jota kannattaa korjata tässä vaiheessa. Myös oikeaa takakaviota raspattiin aavistus kohti ihanneasentoa, mutta sekin kengitettiin lopulta, kun kavion raspaus ei muuttanut tilannetta.  

Jalkojen asentoa korjaavat pohjalliset olivat paikoillaan pari viikkoa, minkä jälkeen pidettiin taukoa. Tauon aikana kengittäjä ja eläinlääkäri arvioivat kavioiden kulumista ja päättävät jatkotoimenpiteistä. Tauko myös varmistaa kavioiden normaalin kasvun ja ehkäisee ”ylikorjaantumista”.

10.7.2017 Hevosopiston kengittäjä Mauri Anttonen oppilaineen laittoi varsalle kengät molempiin takajalkoihin. Hieman suoristunut etujalka jätettiin toistaiseksi ilman.

Prosessin ennuste on hyvä, sillä toimenpiteet on aloitettu ajoissa niihin perehtyneen eläinlääkärin ohjauksessa. Toimia jatkavat ammattitaitoiset kengittäjät. Varsan kavionhoito aloitetaan yleensä noin kuukauden iässä, ellei jalkoihin ole syytä puuttua aikaisemmin, kuten tässä tapauksessa.  

Sen sijaan varsan etupolvissa havaittua sivuttaissiirtymää ei voi korjata vastaavilla toimenpiteillä. Eläinlääkäri Seppo Hyyppä korosti tilannetta arvioidessaan, että tässä vaiheessa on mahdoton sanoa, tuleeko siirtymistä olemaan tulevaisuudessa haittaa. Harvalla hyvin suorittavalla urheiluhevosella kuitenkaan on täydelliset jalat. 

TIETOISKU: liimakengät jalka-asentojen korjaajana 

Varsan luiden pituuskasvu tapahtuu kasvurustoissa, ja asentoa voidaan korjata niin kauan kuin rustot ovat auki. Vuohisen korjaus on aloitettava viimeistään 3–4 viikon iässä. Kavioita ja jalka-asentoja tarkastellaan eri kulmista kovalla paljaalla alustalla seisten ja liikkuen.  

Kengittäjä sovittaa ja muotoilee muovisen töppösen varsan jalkaan istuvaksi. Kengän levike tulee siihen, missä kavion pitäisi olla. Toisin sanoen levike tulee ulkopuolelle jalassa, joka kääntyy sisäänpäin (suppujalkainen), ja sisäpuolelle, jos jalan suunta on luotilinjasta ulospäin (hajajalkainen).