Ote Ypäjä SH-ratsuvarsa 2017 -kimpan tiedotteesta 27/2017 (8.12.2017)
Onerva ja Hevosopiston tammatallin muut tämänvuotiset varsat vierotetaan emistään. Onerva kavereineen jää kotitalliinsa, emä Urmeli muuttaa takaisin työpaikalleen Ypäjän hevosopiston III-talliin ja palaa asteittain opetusratsun tehtäviinsä.
Vieroitus on ajoitettu perjantaille ja viikonloppuun, jolloin tallissa on rauhallista. Varsat ovat aluksi levottomia ja huutelevat emiensä perään, mutta saavat turvaa toisistaan ja tottuvat uuteen tilanteeseen.
Onerva on myös madotettu kolmannen kerran varsojen madotussuosituksen mukaisessa aikataulussa.
TIETOISKU: Nuoren hevosen hampaat ja suuhygienia
Hevosen suun terveys ja sen vaaliminen on osa hevosen perusterveydenhoitoa, jolla on merkittävä rooli hevosen hyvinvoinnissa. Hammasongelmat vaikeuttavat syömistä, aiheuttavat kipua ja voivat lyhentää hevosen elinikää.
Hevosen ensimmäiset maitohampaat puhkeavat pian syntymän jälkeen. Pikkuvarsalta tarkastetaan, että leuat ovat suorat ja yhtä pitkät, ja keskimmäiset etumaitohampaat osuvat yhteen. Jos kaikki on kunnossa, suu tutkitaan tarkemmin viimeistään silloin, kun varsa on tarkoitus totuttaa kuolaimiin.
Maitohampaat vaihtuvat rautahampaisiin 2½–4½ vuoden iässä. Yläetuhampaat vaihtuvat ensin. Näihin aikoihin suu tutkitaan puolen vuoden välein, jotta esimerkiksi jumiin jääneet maitohampaat havaitaan ajoissa. Tällainen ”ratsastava maitohammas” voi haitata syömistä ja aiheuttaa kipua.
Hevosen kolme taaimmaista poskihammasta kasvavat suoraan pysyviksi hampaiksi. Pysyväksi kasvaa myös kulmahammas, joka oreilla on paikoillaan 3–5-vuotiaana. Sen sijaan tammoilla kulmahampaiden puhkeaminen voi kestää pitempään tai ne voivat jäädä kokonaan puhkeamatta. Pitkäjuurinen kulmahammas on ”turha”, mutta sitä ei yleensä poisteta.
Aikuisella hevosella on 36–44 hammasta, ja kaikki hammasaines on olemassa 5–8-vuotiaalla hevosella. Hampaat ovat pisimmillään kymmensenttisiä ja ne kuluvat 2–3 millimetriä vuodessa, ”loppuakseen” noin 30-vuotiaana.