Oripäiville varsinais-suomalaiset oriit lähtevät hakemaan jalostukseenkäyttöikeutta. Jalostukseenkäyttöoikeus on edellytyksenä myös Kuninkuusraviosallistumiselle.

Oripäivillä jalostusarvostelun aikana eläinlääkäri tarkistaa oriiden terveydentilan ja lautakunta arvostelee oriita jalostusohjesääntöjen määrällä tavalla. Lämminveriset ravihevosoriit arvostellaan tuoteselostemallilla ja suomenhevosoriista puolestaan annetaan muun arvostelun lisäksi kirjallinen selvitys suvusta ja suorituksista, jossa kiinnitetään huomioita erityisesti suvun geneettiseen monimuotoisuuteen.

Juoksijaoripäivät alkavat jo torstaina 17.2. lämminverioriiden arvosteluilla, ja perjantai on suomenhevosravureiden vuoro. Tapahtumaa voit seurata paikan päällä Lahden Jokimaalla tai verkkolähetyksenä Suomen Hippoksen YouTube-kanavan kautta. Molempien päivien aikataulu löytyy klikkaamalla tästä.

Nelivuotiskaudellaan ikäluokkakilpailujen kärkikahinoissa mukana olleen Vieskoffin juuret ovat Paraisilla. Jo sen ”isoäiti” A.P. Kumina (192: 14-22-29, 24,3aly, vs.46.714 e) kilpaili Elina Filatoffin omistuksessa samoin kuin emä Kuminova (61: 6-9-9, 27,0ke, vs. 16.160 e) . Elina on kasvattanut myös Vieskoffin, mutta nykyään oriin omistavat Jouni Partanen ja Jyrki Filatoff.

Vieskoffin isä on Viesker, emä Kuminova ja emänisä Turo. Emä Kuminova on kilpauransa jälkeen varsonut seitsemän kertaa. Startanneita jälkeläisiä ovat Rokkoff, Liinova ja Vieskoff.

Kuten todettu, Vieskoff oli nelivuotiaskaudellaan useasti mukana ikäluokkakilpailujen kärkikolmikossa: ori voitti viime vuonna 4-vuotiaana heinäkuun alussa Pikkupelimanniajon Kaustisilla, ja saman kuun lopussa se oli Seinäjoen Kuninkuusraveissa Pinkkuprinssissä toinen. Lokakuussa Teivossa Vieskoff oli Kriteriumissa kolmas ja Satakunta-ajossa neljäs. Marraskuun lopussa puolestaan Seinäjoella Varsakunkku -finaalissa Vieskoff oli kolmas. Vieskoff osallistui muuten Varsakunkku-finaaliin jo kolmevuotiaanakin, sijoittuen silloinkin kolmanneksi.

5-vuotiaan oriin ennätys on 26,6 ake ja voittosumma 61.260 e.

Jyrki Filatoff on valmentanut Vieskoffia alusta asti, ja starteissa ohjastajina ovat toimineet joko valmentaja itse tai Seppo Markkula.

Vieskoff kuvattuna Turun varsanäyttelyssä 1-vuotiaana. Kuva Leena Kahisaari


8-vuotiaan Vonkarin puolestaan on kasvattanut Village Team Salon Perniöstä ja Juha Lindroos Salosta omistaa. Vonkarin isä on Sipori ja emä Passin Liina (88:2-8-5, 25,7aly, vs.25.105 e), emänisä Apassi. Aikanaan Satakunta-ajon voittanut emä Passin Liina on kilpauransa jälkeen varsonut kuusi kertaa, ja jälkeläisistä ovat tähän mennessä Vonkarin lisäksi startanneet Sipras 27,5ke ja Sipilä 36,0ke. Emänemä Putuliinan jälkeläisiä ovat Passin Liinan lisäksi myös mm. Mylverin Muisto ja Mylverin Jytky, tuttuja Metsämäen raveista.

Vonkarin kilpauran voitot antoivat uran alussa odotuttaa itseään, mutta loppusyksystä 2020 ori keksi, kuinka keulassa on hyvä olla myös maalipaalun kohdalla. Vuonna 2021 Vonkari voitti viidestätoista startista kymmenen. Vonkarin starteista suurimman osan on ohjastanut omistaja-valmentaja Juha Lindroos, mutta ohjastuntumaa ovat saaneet kokeilla viime starteissa myös Santtu Raitala ja Jukka Torvinen.

Vonkarin ennätys on 25,6 ake ja voittosumma 38.080 e.

Vonkari ja Juha Lindroos Metsämäessä. Kuva Leena Kahisaari


Teksti: Virpi Ylitalo

Kategoriat: Yleinen