Syksyn aikana varsinais-suomalalaisille kasvattajille ja yhdistysaktiiveille sekä hopeisia että kultaisia Suomen Hippoksen ansiomerkkejä.

Turussa Metsämäen raviradalla pidetyssä Kasvattajakruunussa perjantaina 25.11.2022 palkittiin kultaisella ansiomerkillä pöytyäläiset Liisa ja Kalle Savo.

Eläinlääkäri Kalle Savo ja lisääntymistieteiden erikoiseläinlääkäri Liisa Savo ovat yhdessä pyörittäneet Ordenojan oriasemaa Pöytyällä. Pariskunta on tunnettu hevoskasvatuksestaan. Kalle Savon menestyneimmät kasvatit ovat Bosses Lady, Bosses Lily, Mombasa ja My Monica. Liisa Savon paras kasvatti on ME-tamma Edvina Orden. Ordenojan tilalla on syntynyt useita ikäluokkavoittajia ja yhteensä yli 110 hevosta. 70-luvulta asti pyörinyt kasvatustoiminta on tuottanut yli 90 kasvattia ja nykyään Ordenojan kasvatit tunnistaa päätteestä Orden. Liisa Savo toimii muun toiminnan ohessa kunnaneläinlääkärinä Liedossa.

Kalle Savo on intohimoinen lämminverisukujen tutkija. Kantatamma Mary Egon Kalle hankki eläinlääkäriksi valmistumisensa jälkeen ja sen jälkeläisiä on mm. My Monica. Tämän jälkeen onnistuneet huutokauppaostokset ovat taanneet laadukkaan tammakannan. Ordenojan oriasema on tunnettu huolellisesta työstään, laadukkaasta palvelusta ja hevoset yksilöllisesti huomioon ottavasta toiminnastaan. Vahva osaaminen näkyy myös palveluissa, joissa tarjotaan normaalin keinosiemennystoiminnan lisäksi mm. sperman pakastamista.

Gullhild Hagmanille myönnettiin seuraavana tunnustus, sekin Suomen Hippos ry:n kultainen ansiomerkki.

Gullhild Hagman on toiminut vuosikymmenet näihin päiviin asti Kimitoöns Hästavelsförbund rf:n aktiivisena johtokuntalaisena luoden tekemistä ja hyvää henkeä alueelliseen toimintaan yhteistyössä Axxell Brusabyn kanssa. Hän on myös kotitilallaan osallistunut niin emäntänä kuin nyttemmin eläköidyttyäänkin perheen monipuoliseen hevoselämään.

88-vuotiaan Gullhildin ansiomerkin nouti hänen tyttärensä Ingrid Hagman, jolle samalla myönnettiin myös oma Suomen Hippos ry:n kultainen merkkinsä:

Ingrid on toiminut Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry johtokunnassa vuodesta 1997 sekä ollut Hevosjalostusliiton varsinainen jäsen/ varajäsen Suomen Hippos ry valtuuskunnassa useita vuosia ja Kimito Öns Hästavelsförbund r.f. hallinnossa kantava voima vuosikymmeniä.

Ingrid Hagman aktiivinen toimija hevoskasvatuksen ja raviurheilun alalla. Kasvatustoimintaa pyörittää tällä hetkellä tallinimi Stall Hagman, jonka nimissä on kasvatettu mm. tällä hetkellä menestyvät Bosse Nice ja Mickan. Stall Hagman on kasvattanut yhteensä 13 hevosta. Ingrid Hagman on ajanut kilpaa myös vuosina 1998-2011 yhteensä 139 starttia joista 13 voittoa. Kimito Öns Hästavelsförbund on aktiivinen hevosseura, joka järjestää jäsenistölleen yhdessä Brusabyn oppilaitoksen kanssa alueellisia tapahtumia ja raviretkiä.

Kasvattajakruunugaalassa palkittiin vielä myös uusikaupunkilainen eläinlääkäri Kaisa Nivola.

Virkatyönään Kaisa Nivola on toiminut Uudenkaupungin kunnaneläinlääkärinä ja ympäristöterveydenhuollon johtajana. Hän kuuluu Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyskeskuksen johtoryhmää ja toimii ympäristöterveydenhuollon lautakunnassa esittelijänä.
Kaisa Nivola osallistui maaseutuasioiden osalta Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön vuodesta 2016 alkaen.

Kaisa Nivola on toiminut uranuurtajana ja tammapraktiikan edelläkävijänä Suomessa. Kaisa Nivola hankkii edelleen uusinta tietoa ja lisää osaamista alan koulutuksista ja seminaareista. Kallelan oriasema on jo vuosikaudet ollut Suomen suurimpia siittoloita ja Kaisan osaaminen tammapraktiikassa, varsomisissa, varsan ja tamman hoidossa on vertaansa vailla. Suomessa syntyy varsoja noin 4000 vuodessa, joista viidenneksen syntymiseen on myötävaikuttanut Kaisa Nivola ja Kallelan oriasema.

Kaisa Nivola on toiminut myös Turun raviradalla kilpailueläinlääkärinä alkusyksystä 2013 alkaen.

Kasvattajakruunugaalassa ojennettiin Suomen Hippos ry:n kultaisia ansiomerkkejä. Vasemmalta lukien merkkejä luovuttamassa olleet Turun Hippos ry:n toimitusjohtaja Eeva Karvonen, Suomen Hippos ry:n toimitusjohtaja Minna Mäenpää ja Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n toiminnanjohtaja Virpi Ylitalo. Palkitut Ingrig Hagman, joka pitelee myös äitinsä Gullhild Hagmanin huomionosoitusta, Kalle ja Liisa Savo Ordenojan oriasemalta sekä Kaisa Nivola. Onnittelemassa myös Suomen Hippos ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Nivola.

Seuraavana päivänä, Kasvattajakruunu -raveissa 26.11.2022 ojennettiin kultainen ansiomerkki myös Hannu Nymanille:

Hannu Nyman on tehnyt pitkän uran ammattivalmentajana ja valmennustoiminta kesti Metsämäen raviradan ratavalmentajana raviradan avaamisesta vuodesta 1978 alkaen vuoteen 2014 asti. Sitä ennen hän toimi ratavalmentajana Porin raviradalla
Turun Hippos ry hallituksen jäsen 1996-1998. Hannu Nyman on myös ohjastanut aktiivisesti vuodesta 1971 alkaen ja hänellä on urallaan 13 394 starttia ja 1373 voittoa. Rahaa hän on ajanut sisään yli 2milj€. Suurimmat voitot ravikuningatartitteli Lenitalla 1979 ja derbyvoitto My Mintilla vuonna 1983. Hannu tunnetaan herrasmiehenä ja hän on ohjastajaurallaan saanut vain yhden ajotapasakon. Tämän ansiosta hänet on huomioitu Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toimesta.

Hannu Nymanille luovutettiin Suomen Hippoksen kultainen ansiomerkki la 26.11.2022 Turun Kasvattajakruunu-raveissa. Onnittelemassa Suomen Hippos ry:n varapuheenjohtaja Hannu Nivola, Turun Hippos ry:n puheenjohtaja Henri Virtanen ja Turun Hippos ry:n toimitusjohtaja Eeva Karvonen

Jo aiemmin, Pohjoismaiden Mestaruus -raveissa julkistettiin kaksi Suomen Hippoksen kultaisen ansiomerkin saanutta henkilöä, Jyrki Filatoff ja Jaakko Rinteelä.

Filatoff on toiminut Turun Hippos ry hallituksen jäsenenä 2000-2012 ja uudestaan vuodesta 2015, toimien myös hallituksen varapuheenjohtajana syksyllä 2020.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen Hevosenomistajainyhdistys Var-Sat ry :n hallituksen jäsen useita vuosia 1990 ja 2000-luvulla
. Jyrki Filatoff on valmentanut hevosia vuodesta 2000 alkaen ja toimii nyt ammattivalmentajana. Jyrki Filatoffin valmennettavat hevoset juosseet yli 1800 starttia ja voittoja noin 130, sisäänjuostua rahaa vajaa 550 000€. Jyrki on ohjastanut kilpaa vuodesta 1979 alkaen reilu 1200 starttia ja 56 voittoa, rahaa reilu 170 000€. Jyrki Filatoff on kasvattanut yhdessä puolisonsa Elina Filatoffin kanssa hevosia ja ollut aktiivinen useissa muissa hevoskimpoissa.

Jaakko Rinteelä on pitkänlinjan yrittäjä, hän on pyörittänyt omaa huonekaluyritystä Laitilassa vuosikymmeniä.

Jaakko on toiminut Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n johtokunnassa 1995-2021 ja
Laitilan Seudun Hevosyhdistys ry:n johtokunnassa 42 vuotta, josta varapuheenjohtajana 40 vuotta.

Pohjoismaiden Mestaruus -raveissa jaettiin Suomen Hippoksen hopeiset ansiomerkit seuraaville henkilöille:

Marjukka Iltanen, Salo: Marjukka Iltanen on toiminut Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n johtokunnassa 2007 alkaen. Hän on myös ajanut kilpaa vuodesta 1985, uralla on 400 starttia, joista 19 voittoa.
Marjukalla on ammattivalmentajalisenssi, tällä hetkellä valmennuksessa 7 hevosta.
21 kasvattia, josta paras Monsteri 22,5aly. Hevostoiminnan lisäksi Marjukka on aktiivinen koirakasvattaja.

Harri Jalonen puolestaan on ollut Hirsjärven Hevosystäväinseuran aktiivinen jäsen koko ikänsä.
Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n näyttelytuomari vuodesta 2005 lähtien.
Harri Jalonen on harrastanut hevosia ja raviurheilua pienestä pojasta lähtien. Vuodesta 1977 alkaen hän on ohjastanut yli 200 starttia voittoprosentin ollessa tasan 10. Sisarustensa Juhan ja Tainan kanssa hän on kasvattanut ja valmentanut useita hevosia harrastuksena maanviljelytoiminnan ohessa.

Harri Jalonen sai Suomen Hippos ry:n hopeisen ansiomerkin perjantaina 7.10.2022. Onnittelemassa Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n puheenjohtaja Hannu Nivola ja toiminnanjohtaja Virpi Ylitalo

Juha Jalonen toiminut Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry johtokunnassa vuodesta 1996 alkaen ollen myös aktiivinen toimija Hirsjärven Hevosystäväinseurassa. Juha on myös aktiivinen raviurheilija. Hän on ohjastanut hevosia vuodesta 1978 lähtien ja hänellä on yli 1000 starttia joista 50 voittoa, rahaa ajettu sisään vajaa 200 000€. Ravitoimintaa hän on harrastanut perheen ja lähisuvun kanssa maatilatoiminnan ohessa. Juha Jalosella on 14 omakasvattia, joista paras edelleenkin kilpaileva Kromaus. Kasvatustoiminnan perustana on toiminut valiopalkittu tamma E. Kristall.

Marttilalainen Elina Kylämäki on toiminut Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n johtokunnassa vuodesta 2012. Lisäksi hän on ollut Suomenratsut ry:n hallituksessa vuodesta 2010 asti ja aktiivina Suomen montéohjastajat ry:n toiminnassa useita vuosia. Elina Kylämäki on ollut Marttilan kunnanvaltuustossa sekä jäsenenä sekä varajäsenenä kunnanhallituksessa sekä eri lautakunnissa.

Suomenhevosnainen Elina Kylämäki kunniatauluineen 7.10.2022. Onnittelemassa Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n toiminnanjohtaja Virpi Ylitalo sekä puheenjohtaja Hannu Nivola

Elina Kylämäki on tuonut suomenhevosta esille innovatiivisesti lähes muodossa kuin muodossa. Hän on tehnyt töitä suomenhevosten eteen niin raviurheilussa, mukaanlukien montèn, kuin ratsastusurheilussakin erilaisia tapahtuma-ajelutuksia unohtamatta. Kylämäen suomenhevostammat ovat olleet käytettävissä niin irtokenkäkurssilla, kengitysseppien kilpailuissa, ratsatusjousiammuntaharjoituksissa ja montén lajiintutustumispäivissäkin. Lisäksi Elina on kehittänyt omien hevostensa tammanmaidosta saippua- ja ihonhoitotuotteita.
Hevoskuntoutuskeskus, vaellusratsastustoiminta, oriasemapalvelut, tamma- ja varsapihatot ja orilaiduntoiminta kuuluvat olennaisena osana Elinan Kylämäen Hevostilalla harjoittamaan toimintaan vuodenkierron mukaan. Suomen ensimmäiset alkionsiirtosuomenhevosvarsat syntyivät Kylämäessä 7.6.1999.

Elina Kylämäki valmensi Petten ravikuninkaaksi vuosina 1993 ja 1994. -90 luvun ajan Pette keräsi runsaasti myös muita suurkilpailumeriittejä vaittaen mm. Pohjoismaiden mestaruuden kahdesti sekä Suur-Hollolan.
Kylämäen Hevostila sai vuonna 2011 Marttilan Vuoden Yrittäjä -palkinnon.

Sari Mäki on ollut aktiivinen Turun Hippos ry:n hallituksen jäsen vuodesta 2014 ja ollut täten mukana järjestämässä mm. Turun kuninkuusraveja vuonna 2016. Turun Hippos ry:n varapuheenjohtaja hänestä tuli vuonna 2022. Sari on toiminut aktiivisesti yhdistyksen nuoriso- ja harrastetoimikunnassa.

Turun Ravinaiset ry:ssä Mäki on ollut pitkäaikainen aktiivi, ja se myötä edustanut Suomea naisajajaotteluissa eri puolella maailmaa. Hän on toiminut harrastajavalmentajana muutamille omille hevosilleen ja ohjastanut myös kilpaa niillä. Tällä hetkellä hän kasvattaa pienimuotoisesti oman Partytime tammansa kanssa.

Reijo Närjä, Turku: Reijo Närjä on ollut mukana Metsämäki Masters ry:n toiminnassa yhdistyksen perustamisesta lähtien, vuodesta 1991. Metsämäki Masters ry on yhtenä monipuolisen toimintansa osana hoitanut Metsämäen raviradan järjestysmies-, paikoitusohjaaja- ja talliportin tehtäviä, ja Reijo Närjä on lähes joka raveissa, säässä kuin säässä, mukana Mastersien edustajana. Närjä on myös Turun HIppos ry:n ainaisjäsen.

Turkulainen Pentti Sokajärvi toimi vuosia (2002-2018) raviradan hallituksessa ja oli myötävaikuttamassa Turun kaupungin ja Turun Hippos ry hyvien suhteiden luomisessa. Hän toimi vuoden 2015-2016 rataremontin valvojana kaupungin puolesta. Pentti Sokajärvi on hallitustyön ammattilainen, joka peräänkuuluttaa hyvää hallintotapaa ja hyvää hallitustyöskentelyä ja on tuonut omaa osaamistaan ja suhteitaan Turun Hippos ry toimintaan. Pentti Sokajärvelle on vuonna 2021 tasavallan presidentin toimesta myönnetty valtiollinen arvonimi Ylirakennusmestari.

Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n johtokunnassa vuodesta 2011 alkaen toiminut Heli Säteri. Hän on toiminut myös Yläneen Hevoskasvatusyhdistys ry:n hallituksessa vuodesta 1995.

Heli Säterille myönnettiin Suomen Hippos ry:n hopeinen ansiomerkki. Virpi Ylitalo ja Hannu Nivola onnittelevat Varsinais-Suomen Hevosjalostusliiton edustajina

Heli Säteri on vahva suomenhevosen puolestapuhuja, ja suomenhevoskasvattien lisäksi hän on sirtänyt neljälle lapselleen hevostaitoja – ja tietoa. Miehensä Matti Säterin kanssa Heli on kasvattanut viitisenkymmentä varsaa, mukaan lukien ravikuningas Costellon sekä valioaikaiset ruunat Viisori ja Turoruutu. Myös R-suunnan valioperiyttäjätamma Kelmerita (s.-97)Viri on Heli Säterin kasvatti.

Jouni Vikström on työskennellyt raviurheilun parissa koko työuransa ajan. Tämän lisäksi hän on toiminut aktiivisesti ravien toimihenkilötehtävissä vuosikymmenien ajan. Jounin asiantuntemus raviurheilusta ja ravikilpailusäännöistä on ainutlaatuista.

Jouni aloitti Turun Hippoksen palveluksessa ollen ratamestarina Metsämäen raviradalla kesällä 1980. Sen jälkeen hän työskenteli kilpailusihteerinä vuosina 1987 – 1997, jonka jälkeen siirtyi Suomen Hippoksen kilpailuosastolla vuonna 1997. Jouni on toiminut myös ravituomarina vuodesta 1989 alkaen.

Pohjoismaiden Mestaruus -raveissa ansiomerkkinsä saaneet Jouni Vikström, Reijo Närjä, Sari Mäki, Pentti Sokajärvi ja Jyrki Filatoff. Onnittelijoina Turun Hippos ry:n puheenjohtaja Henri Virtanen, Suomen Hippos ry:n toimitusjohtaja Minna Mäenpää ja Suomen Hippos ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Nivola.
Kategoriat: Yleinen