Vuoden 2024 hevosalan suuria puheenaiheita olivat hevospelien siirtyminen lisenssimarkkinajärjestelmään, varautuminen niin taloudellisesti kuin henkisestikin kiristyvään aikaan sekä muutokset hevosten hyvinvoitilaissa ja- asetuksessa. Toisaalta työelämän
muuttuminen etätyötä ja hybridimallia suosivaksi on helpottanut varmasti monen hevosenomistajan arkea, kun eläintenpidon ja harrastamisen saattoi rytmittää vuorokauden rajallisiin tunteihin järkevämmin. Hevosjalostusliitolle webinaareista ja sähköisestä yhteydenpidosta on tullut pikkuhiljaa vakiintunut tapa toteuttaa hevosalan neuvonta- ja koulutustilaisuuksia.

Varsinais-Suomen Hevosjalostusliiton toiminta-alueen hevosmäärä on suhteellisen vakiintunut, tosin hieman laskusuuntainen kuten muuallakin Suomessa. Huomioitavaa on, että alla oleva taulukko kertoo hevosmäärän omistajan kotipaikan mukaan: Varsinais-Suomen todellista hevosmäärää lisää muualta mm. valmennukseen, varsomaan ja varsapihattoihin tulleet eläimet.

Hevosmäärät kunnittain omistajan kotipaikan mukaan

Varsoja alueellamme syntyi seuraavasti: suomenhevosia 78 (60), lämminveriravureita 95 (121) ja ratsuja ja poneja (H-rekisteri) 90 (86). Vuoteen -23 verrattuna syntyneiden määrä nousi suomenhevosilla 30%, laski lämminveriravureilla 21% ja nousi ratsuilla ja poneilla 5 %.

Valtakunnallisesti alueellamme syntyy 10% koko Suomen varsoista.

Varsinais-suomalaisten tammojen astutusmäärät laskivat edellisvuoteen verrattuna lämminveriravureita lukuun ottamatta. Siemennettyjen suomenhevostammojen määrä laski 17 % ollen 88 tammaa, lämminveriravuritammojen nousi 7 % ollen 115 tammaa ja H-rekisterissä olevien tammojen väheni 33  % käsittäen tammamäärän 73. Koko tammamäärässä laskua oli 15%.

Tilastoilla on tapana päivittyä vielä kuluvan vuoden mittaan, joten astutusmääriin tulee pieniä lisäyksiä.

Varsinais-Suomen Hevosjalostusliiton toimesta vuonna 2024 (suluissa vuoden -23 määrä) tunnistettiin yhteensä 411 (459)  hevosta ja ponia. Tallikäyntejä tehtiin kaiken kaikkiaan 181 (203) ja ajokilometrejä kertyi n. 7500. Hektisin tunnistuskausi ajoittui elo-joulukuuhun, jolloin tunnistettiin suurin kesällisistä varsoista.

Suomenhevosvarsoja tunnistettiin rekisteröintiä varten 71 (71), lämminverivarsoja 103 (130) ja H-rekisteriin 107 (128) varsaa. Tuontiravureita tunnistettiin 28 (23). Tuontiratsuja ja poneja tunnistettiin 69 ( 65 kpl). Muita tunnistustapahtumia oli 16  (esim. muualle ensirekisteröitävät varsat).

Vuonna 2024 liiton tunnistajina toimivat hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Virpi Ylitalo ja ell. Elisabet Fellman Ahvenanmaalla.

Alueemme tiheä ja ammattitaitoinen oriasema-/oriinpitäjäverkosto palveli jälleen tammanomistajia kiitettävästi, tarjolla oli tasokkaita oriita runsas määrä. Tarjonnasta huolimatta kysyntä hiipui hienoisesti yleisen maailmantilanteen johdosta.
Suomenhevosravurioriista kauden suosituin alueellamme oli Vaellus, jolla siemennettiin 24 tammaa. Toiseksi eniten tammoja sai Säihkeen Säpinä, 16 tammaa. R-suunnan ori Lavilan Viljolla siemennettiin 13 tammaa ja Valtteri Valloituksella 12 tammaa Kaikkiaan alueemme suomenhevosista ravurioriit astuivat 45  (v. -23 49) tammaa, ratsuoriit 39  (43) tammaa, pienhevosori 4 tammaa (1), työ-ja käyttöhevossuunnan oriit 6 (7) tammaa ja jalostusarvostelemattomat suomenhevosoriit 7 (13) tammaa kokonaismäärän ollessa 101 (113) tammaa Suomenhevosoriiden tammamäärä laski 11 % edellisvuoteen verrattuna.

Alueemme oriinpitäjillä käytössä olevilla lämminveriravurioriilla siemennettiin yhteensä 435 tammaa (vuonna 2023 444). Suosituin ori oli 59 tammallaan Maharajah, Yli 30 tammaa saivat Calgary Games 35, Friendly Bourbon 35, Uncle Lasse 34, Manny Muscle 33 ja Win B.Hill 31 tammaa.

Ratsu- ja ponipuolella alueemme vahva shetlanninponipainotus näkyi luonnollisesti myös astutusmäärissä: shettisoriit astuivat yhteensä 28 (41). Kakkulanmäen Virgil 261 SH oli shettisten suosituin ori. Alueemme ratsu-ja ponioriit astuivat yhteensä 49 tammaa (vuonna 2023 57 ja 2021 117 tammaa), laskua edellisvuoteen verrattuna on  14% ja vuoteen 2021 verrattuna peräti 58 %.

Hevosjalostusliittojen perustoiminnan (tunnistustoiminta ja neuvonta) tukena ja lisänä Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n vuotta 2024 leimasivat seuraavat asiat:

alueyhteistyö naapuriliittojen Satakunnan alueen ja Hämeen hevosjalostusliiton kesken sekä lähimpien raviratojen, Teivon, Forssan, Porin ja Kokemäen kanssa. Yhteisiä palavereja pidettiin etäyhteydellä, raviradoilla ja mm. Loimaalla Sarka-museossa.

-alueyhteistyön hedelminä Kasvattajaravikiertue Turku – Forssa – Teivo. Turun tilaisuuteen osallistui noin 40 hlöä ja opintoretki Ruotsiin lokakuussa, osallistujia 98 hlöä.

– osallisuus EUnetHorse neuvojaverkostossa

– tiivis osallistuminen Hyvä Talli -työryhmän palavereihin. Palavereissa käsiteltiin jalkautetun järjestelmän linjavetoja ja käytiin läpi tehtyjen tallikäyntien loppuraportteja neuvojien kanssa.

koululaispäivä toukokuussa: lähialueen ala-asteikäisille suunnattuun toukokuiseen koululaispäivään ilmoittautui yli 770 oppilasta opettajineen. Jälki-ilmoittautuneina olisi halunnut mukaan liittyä vielä neljä luokkaa lisää.

hevosjalostusliittojen kehittämistyöryhmä toukokuusta 2024 lähtien. Työryhmän tavoitteena on miettiä hevosjalostusliitojen roolia muuttuvassa maailmassa niin, että valtakunnallinen kenttätyö neuvonnan ja tunnistustoiminnan osalta tulisi hoidettua laadukkaasti ja kustannustehokkaasti koko Suomen alueella. Työryhmän loppuraportti valmistuu huhtikuussa 2025, ja se esitetään toukokuussa 2025 Suomen Hippoksen valtuuskunnalle.

lausunto hevosten hyvinvointilain asetuksesta kesäkuussa 2024. Yhdessä Kymen-Karjalan Hevosjalostusliiton kanssa käytiin läpi asetusluonnos, ja kirjoitettiin siitä lausunto maa- ja metsätalousministeriölle määräajassa. Lausunnon hyväksyi ja allekirjoitti yhteensä 13 alueellista hevosjalostusliittoa.

-kumppanuustukeminen niin valtakunnallisella raviponileirillä Teivossa kuin ponifestareilla Metsämäessäkin. Ponifestareiden päätteeksi järjestettiin raviponien mittaustilaisuus raviradalla, mikä avasi suomalaisten valjakkojen pääsyn Ruotsin A- ja B-ponilähtöihin. Tämän ansiosta mm. Amanda Hänninen pääsi osallistumaan shetlanninponillaan Stenbydal’s Castilla A-ponien 5-vuotismestaruuteen Ruotsissa. Valjakko voitti mestaruuden.

vahva työpanostus hevosjalostusliittojen yhteisiin webinaareihin

tehostuneen varsojen rekisteröintiprosessin myötä tunnistusten nopeampi läpivienti: kaikki varsat, jotka voitiin käydä tunnistamassa vuoden loppuun, saatiin tunnistettua 16.12. mennessä. Tunnistukset aloitettiin jo kesän aikana ja marraskuu oli tapahtumien, kokousten, valtionapuhakemuksen ynnä muiden seikkojen vuoksi käytännössä lähes välikuukausi tallikäyntien osalta. Varsamäärä ei olennaisesti pienentynyt edellisvuodesta, mutta sijainnit keskittyivät ja tunnistusajokilometrit olivat ennätysalhaiset.

– toiminnanjohtajan osallistuminen Työtehoseuran järjestämään ”Johtamiskoulutus hevosalan yrityksille” opintokokonaisuuteen 12.11.24- huhtikuu 2026.

Vuoden 2024 alussa suunnittelimme Hämeen Hevosjalostusliiton ja sekä lähiraviratojen kesken opintomatkaa Ruotsiin, ja se toteutettiinkin yhteistyöponnistuksena 10.-13.lokakuuta. Vierailukohteina olivat Menhammarin kasvatus- ja valmennuskeskukset, Pro Parkin laukkarata, varsahuutokauppa Solvallassa sekä Kriterium-ravit. Opintomatkalle oli selkeä tilaus, matkaan osallistui 98 henkilöä, kauimmaset Ii:stä ja Kainuusta asti.

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä olimme mukana järjestämässä jalostusiltaa Vuojoen kartanolla Eurajoella. Illan aikana Martti Ala-Seppälä ja Marko Vuolukka juttelivat hevossuvuista ja jalostuksesta yleensä. Yleisöä oli paikalla 85 henkilöä.

19. maaliskuuta pidimme infoillan uudesta eläinten hyvinvoitilaista. Asiantuntijana luennoi läänineläinlääkäri Heli Haukioja, ja panelisteina toimivat ravivalmentaja Janne Ranta-Krenkku Kokemäeltä ja hevosalan moniosaaja Elina Kylämäki Kylämäen Hevostilalta Marttilasta. Tilaisuus keräsi noin 40 osallistujaa.

Turun kasvattajaraveissa pe 22.3.24 ell Kaisa Nivola sekä Menhammarissa sekä Qvidjassa työskennellyt Anu Halme kertoivat tamman varsottamisesta ja pikkuvarsan hoidosta. Tilaisuuteen osallistui noin 50 hlöä.

Huhtikuussa järjestettiin Kylämäen Hevostilalla irtokenkäkurssi, johon osallistui 8 henkilöä. Kengitysseppä CE-F Toivo Niemi koulutti.

Marraskuussa järjestettiin Metsämäen raviradan Olohuoneessa luento nuorten ja kilpailevien hevosten ruokinnasta. Luennoitsijan toimi FT Elena Autio. Luennolle osallistui 43 hlöä. Seuraavana päivänä vuorossa oli Oriinpitäjien päivä samaisessa Olohuoneessa. Siihen osallistui noin 30 hlöä.

Marraskuussa järjestimme vielä yhteistyössä Hevosenomistainyhdistys Var-Sat ry:n kanssa teoria- ja käytäntöpäivän aiheesta ”Ihmisten valmennustutkimuksen sovellettavuus ravihevosille”, luennoitsijana Jyri Hellevuo, LitK. Päivään osallistui 14 hlöä.

Webinaareina olimme mukana toteuttamassa lisäksi seuraavat neuvontaluennot:

AIKAAIHEilmoittautuneita
17.1.2024Ruokinnan webinaarisarja 3: raviponien ruokinta75
14.2.2024Ruokinnan webinaarisarja 4: hevosrehut ja ruokintasuunnittelu100
20.3.2024Ruokinnan webinaarisarja 5: kysy hevosten ruokinnasta190
19.3.2024Tamma tiineeksi -webinaari362
20.3.2024Kysy ruokinnasta-webinaari190
26.3.2024Tamma varsoo -webinaari531
2.5.2024Hevosten kesäkauden kutinat webinaari191

Kategoriat: Yleinen