Maura ja kesän 2011 varsa Alba Ihana (e. Indira II) sekä nuori shetlanninponi tamma Alba Promesa

Maura Tuomi ja hänen perheensä on kasvattanut poneja ja hevosia 2000-luvun alusta lähtien Turun Paattisilla. Perheestä isäntä Kalle Roine on aktiivisin raviurheilun parissa ja hänellä onkin useita perheen kasvatteja omassa valmennuksessaan. Perheen lapset Vivian, Charlotta ja Rikhard ovat mukana sekä ravipuolen että ponien kasvatustoiminnassa. Kasvatus aloitettiin suomenhevosten kanssa, joista siirryttiin myös lämminveriravureihin sekä shetlanninponeihin.

Jäähileen ensimmäinen varsa Austin treenasi koko uransa Kallen kanssa ja kilpaili 38 kertaa

Suomenhevostamma Jäähile teki kaikkiaan kuusi varsaa perheen omistuksessa. Sen ensimmäinen varsa Austin (i. Tino) jäi perheen omistukseen ja kilpaili koko uransa Kalle Roineen valmennuksesta. Lämminverikasvatus on ollut pienimuotoista koko ajan, hevosia on kasvatettu lähinnä omiin tarpeisiin. Osa perheen omistukseen syntyneistä lv-varsoista on rekisteröity Ruotsiin ja suurin osa tammoista myös astutetaan Ruotsissa. Kalle käy myös hevosten kanssa aktiivisesti raveissa Ruotsin puolella. Lämminveristen ravureiden osalta jalostuskäytössä olleista tammoista Flickas Fantasia on ollut ahkera varsoja, kaikkiaan viisi varsaa joista ensimmäiset neljä ovat Ruotsin rekisterissä. Varsoista kestomenestyjiä ovat raviradoilla olleet Dream On sekä Bobbi Jones. Muutama varsa on tehty myös tammoilla Extreme Makeover,  BWT Bloody Mary sekä Xanadu Kemp.

Bobbi Jones (e. Flickas Fantasia) on kilpaillut kaikki Suomessa tehdyt starttinsa Peter Lindroosin ajamana

Shetlanninponien kasvatus lähti alun perin lasten harrastuksen kautta. Raviponit tekivät tuloaan aktiivisesti Suomeen ja perheeseen hankittiin Ruotsista ponit Hekita, Gapol sekä Linnestofta Harmoni. Hekita starttasi uransa aikana 22 kertaa, sen lisäksi se teki kuusi varsaa. Linnestofta Harmoni on raviuransa lisäksi varsonut kolme varsaa joista kaksi Suomessa. Ravikilpailuiden lisäksi Mauran kiinnostus ponien jalostukseen kasvoi ja tämän myötä tilalle on hankittu useita hyviä shetlanninponitammoja siitoskäyttöön. Vuosien varrella omistuksessa on ollut myös useita jalostusoreja. Oriit yleensä on hankittu itseä varten ensisijaisesti ja suvut on mietitty niiden osalta niin, että käyvät ennen kaikkea omille tammoille. Oriit ovat olleet käytössä aina muutaman vuoden, jonka jälkeen ne on myyty eteenpäin Suomessa muille kasvattajille tai takaisin Ruotsiin. Oreja on ollut mm. Linnestofta Meat Loaf, Salut III, Junibackens Lotus, Junibackens Playboy, Skärgårdens Vivaldi. Skärgårdens Vivaldi on myyty takaisin syntymämaahansa Ruotsiin. Maura on käyttänyt jalostuksessa myös omaa kasvattiaan Alba Santiago (s. 2009, Erikslunds Garant – Abelle) yhden kauden ajan. Tällä hetkellä tilalla on jalostuskäytössä ori Ytterhalls Kanon. Kaikenkaikkiaan yli 10 jalostusoria on tullut Mauran kautta Suomeen. Mauran mielestä oriin täytyy olla todella hyvä, jotta se hankitaan. Huomattavasti parempi kuin tammojen ja ehdottomasti I palkinnolla palkittu. Nykyaikana hyviä oreja on mahdollista hankkia myös leasing menetelmällä Suomeen. Mauralla on ajatus tulevaisuudessa näin tehdäkin vaikkapa yhdessä toisten suomalaisten kasvattajien kanssa.

Mauran jalostusori Ytterhalls Kanon viettää kesät yhdessä tammojensa kanssa upeilla laidunalueilla

Maura on jo pitkään ollut sitä mieltä, että Ruotsi on shetlanninponikasvatuksen osalta hieman unohdettu maa. Siellä on hyviä sukuja ja erittäin laadukkaita poneja joita kannattaa hankkia meille Suomeen tuomaan lisää variaatiota sukuihin. Omista tammoistaan lempiponikseen Maura nimeää mustan läsipäisen tamman Indira III sekä tamman Goldy III. Varsinkin Goldyn sukulinjoihin Maura on erittäin tyytyväinen, tamman emä Smevallens Glory on myyty Ruotsista Hollantiin. Myös tämän hetkinen ori herrasmies Ytterhalls Kanon on eirttäin miellyttävä ja hyväsukuinen ori josta Maura pitää paljon niin luonteen kuin sukunsakin puolesta.

Erittäin hyvin näyttelyissä menestynyt Goldy III

Mauran kasvatit saavat nykyään kaikki etuliitteen Alba, ensimmäiset perheen shetlanninponivarsat ovat syntyneet ilman kasvattajanimeä. Shetlanninponeja on tilalle syntynyt kuutisenkymmentä. Muutamia kasvateista on jätetty kotiin siitostammoiksi.  

Hekitan ja Linnestofta Harmonin lisäksi ahkerassa jalostuskäytössä on ollut myös I palkinnolla kantakirjattu Indira III (Olympus – Afroditi), joka on varsonut kaikkiaan 11 varsaa. Näistä ensimmäinen on syntynyt Ruotsissa, muut ovat Alba siittolan kasvatteja. Sen varsoista kantakirjatut tammat Alba Imelda, Alba Isadora sekä Alba Igrunja ovat jatkaneet sukuaan uusien omistajiensa nimissä.  Jo aiemmin mainittu Goldy III on tehnyt myös useamman varsan Mauralle. Goldyllä on neljä Alba varsaa. Yksi mainittavista jalostustammoista on Junibackens Oksana, joka teki Mauralle kuusi varsaa. Alba O linjasta on mm. I palkinnolla kantakirjatut tammat Alba Osaka, Alba Olga sekä Alba Organza. Viisi Alba varsaa on varsonut myös tamma Kölnäs Nora (Almnäs Flis – Kölnäs Angelick). Tamma on sittemmin myyty uudelle omistajalle.

Linnestofta Harmoni kantakirjattiin Littoisissa vuonna 2005 II palkinnolla

Mauran kasvateista I palkinnolla on menestyksekkään O-linjan tammojen lisäksi kantakirjattu tammat Alba La Pelegrina, Alba Nana, Alba Isadora. Alba la Pelegrina, Alba Olga sekä Alba Organza ovat vielä varsoneet omia varsojaan kasvattajalleen Mauralle. Uusimpien jalostustammojen joukkoon kuuluvat Hollannista hankitut sukulaistammat Hestella v.d. Belschuur (Allegro v.d. Belschuur – Zereda v.d. Belschuur) sekä Mousa v.d. Beslchuur (Black King v.d. Belschuur – Golden v.d. Belschuur). Näistä Mousa v.d. Belschuur on kantakirjattu viime kesänä I palkinnolla. Viime vuonna Alba shetlanninponivarsoja syntyi neljä kappaletta, tälle vuodelle odotetaan jälleen useampaa pikkukaviota kirmaamaan Paattisten upeille laitumille.

Alba la Pelegrina varsansa Alba Pepitan kanssa syksyisellä laitumella. Kuvassa mukana myös laumasta tammat Mousa v.d. Beslchuur ja Hestella v.d. Beslchuur sekä Alba Organza

Teksti ja kuvat Leena Kahisaari

Kategoriat: Yleinen