Heli ja Matti Säteri sekä tilan jalostusori Kilun Peedro

Helin ja Matin tallissa asustavat suomenhevosten lisäksi nuorimman tyttären muutama raviponi. Suomenhevostammojen lisäksi tilalla on oma siitosori, Kilun Peedro. Myös poneista Lyktans Primus on jalostukseen hyväksytty shetlanninponiori.

Heli oli innokas hevostyttö jo nuorena ja pappa ostikin Helille suomenhevostamma Ulrikan vuonna 1984. Tamma varsoi kaikkiaan 11 varsaa joista viimeiset kaksi Helin ja Matin nimiin. Muut varsat ovat syntyneet Helin papan nimiin. Ulrikan linjaa ei enää Sätereiltä löydy mutta sen varsoista muutamia on ollut jalostuskäytössä Sätereillä.  Ensimmäinen oma kasvatti, Pysterika syntyi vuonna 1996. Sitä aiemmista Ulrikan varsoista Riikan-Hilppa on varsonut yhden varsan Helin nimiin, tamman Kelmerita ratsuoriista Kelmi. Kelmerita oli emänsä ainoa varsa. Kelmerita on vaikuttanut siitoksessa vahvasti ratsupuolella omistajallaan ja se onkin palkittu valiopalkinnolla. Ulrikan varsoista myös Petrika, Vihurika ja Terika ovat menestyneet ratsujalostuksen puolella. Terika on emänä mm. kantakirjatulle oriille Lavilan Viljo. Ulrikan varsoista myös Ruutu-Riikka oli Helin ja Matin omistuksessa ja varsoi heille kahdeksan varsaa. Myös Ruutu-Riikan kaikki tammavarsat on myyty eteenpäin eikä tälle linjalle ole Helillä ja Matilla jatkajaa.

Vuonna 2005 hankittiin I palkinnolla kantakirjattu tamma R.R.Viivo. Tamman yhdeksästä jälkeläisestä Viituro (i. Turo) jäi jatkamaan sukuaan tilalle kilpauran jälkeen. Tammalla on nyt jo kuollut jälkeläinen Visper (s.2012 i. Viesker) sekä 2020 syntynyt tamma Dirika (i. Kilun Peedro).  I.P.Pilkku ostettiin vuonna 2008 ja se varsoi kaikkiaan 11 jälkeläistä, joista menestynein on Säterillä vuonna 2009 syntynyt ori Costello (i. Suikun Ralli). Costello on urallaan tienannut lähemmäs 600.000 euroa rahaa. I.P. Pilkun varsoista seitsemän on syntynyt ennen muuttoa Pöytyälle. Myös I.P. Pilkun orivarsa Pilskeri on menestynyt ravipuolella. Tamman viimeisin varsa Vipolii (i. Liising) on varsonut Sätereillä vuonna 2020  tammavarsan Vipohelmi oriista Kilun Peedro.

Helin ja Matin kasvateista parhaiten on menestynyt ori Costello. Se voitti mm. ravikuninkuuden sekä Pohjoismaisten mestaruuden vuonna 2018. Kuvassa ori vuoden 2016 kuninkuusraveissa Turussa.

Viluusilla (Viesker – Hiluusi) on neljä jälkeläistä, joista vanhimmat ovat tulleet jo radoille. Nuorin jälkeläisistä on vuonna 2020 syntynyt tammavarsa Mariilyn (i. Kilun Peedro).

Tiroli (Turo – M.R.K. Tähti) ostettiin vuonna 2013. Tamman jälkeläisistä Karlos, Paola, Konrad ja Layla ovat kaikki tehneet hyvää raviuraa, joten emätamma Tiroli palkittiin valioarvolla jälkeläistensä perusteella tänä vuonna, se sai myös Suomen Hippoksen tammapalkkion jälkeläistensä perusteella. Lisäksi tamman jälkeläisistä Aliison on aloitellut raviuraansa vakuuttavasti. Tamman viimeisin varsa on tältä kesältä, orivarsa Enrikes oriista Kilun Peedro.

Jälkeläistensä perusteella valiopalkinnolla palkitulla Tirolilla on kaikkiaan 10 varsaa.
Vuonna 2021 syntynyt Enrikes on Tirolin viimeisin jälkeläinen.

Tamma Imun Tiina (Tino –Siiman Imu) ostettiin vuonna 2012. Tamma on kantakirjattu I palkinnolla.

Raviuransa jälkeen se on varsonut ensimmäisen varsansa vuonna 2017. Tähän mennessä varsoja on syntynyt neljä, kaikki täyssisaria oriista Kilun Peedro. Viimeisin varsa on tältä kesältä, tamma Tarantiina.

SE-tamma Aino-Ilona ostettiin Pöytyälle vuonna 2017.  I palkinnolla kantakirjattu tamma on varsonut viidesti, joista viimeiset kolme varsaa on syntynyt Sätereillä. Ikävä kyllä tamma menehtyi vuonna 2021. Sen varsoista raviuran ovat aloittaneet tamma Iinamin sekä 3-vuotias ori Ai Nopea, joka vaikuttaa erittäin lahjakkaalle.  

Ravikuningatarkilpailuun osallistunut Aino-Ilona kesän 2020 varsan Ai Huuman kanssa laitumella.

Muutama suomehevoskasvattajan tilastovirhekin on tilalla syntynyt, sillä jalostuskäytössä on ollut lämminveritamma Baby Boom (Lucky Winner – Baby Sitter) joka varsoi kolmesti Helin ja Matin omistuksessa. Ensi kesälle odotetaan tytärten shetlanninponille myös varsaa.

Pääasiassa kiinnostus kasvatuksessa on kuitenkin suomenhevosissa. Ja tämän vuoksi tilalle hankittiin myös oma jalostukseen hyväksytty ori Kilun Peedro (Suikun Ero – Kilun Petra). Kenneth Danielsen vinkkasi Helille ja Matille että ori olisi myynnissä jos kiinnostuneita ostajia löytyy. Kaupat tehtiin ja Peedro on nyt viettänyt viisi viimeistä vuotta Pöytyällä. Suurin osa varsoista on viime vuosina Peedron jälkeläisiä, toki muutamia vieraitakin oreja on käytetty. Peedron varsat ovat olleet hyvärakenteisia ja hyväjalkaisia, miellyttäviä nuoria hevosia. Kaikki varsat on tarkoitettu myyntiin. Tilalta myydään varsat ainoastaan yksityisesti, huutokauppoihin niitä ei ole tarkoitus laittaa.

Heli ja Matti ovat kokeneet vahvasti myös kasvatuksen nurjat puolet. Viimeisen vuoden aikana on talon jalostushevosista jouduttu lopettamaan viisi joko äkillisten sairauksien tai onnettomuuksien vuoksi. Hyväsukuisia ja kilpailuissa menestyneitä suomenhevostammoja ei ole ihan helppoa löytää siitoskäyttöön, joten menetykset olivat isoja perheelle. Usko kasvatukseen silti pysyy ja ensi vuodellekin odotetaan muutamaa varsaa kirmailemaan tilan laitumille.

Shetlanninponiori Lyktans Primus on tilan toinen jalostusori.

Teksti ja kuvat: Leena Kahisaari

Kategoriat: Yleinen