Petri ja Piia tamma Elysionin kanssa. Selässä perheen nuorin poika Elmeri.

Piia ja Petri Vuori kasvattavat erisukuisia suomenhevosia Pöytyällä. Ensimmäinen tamma nimeltä Huiskaus hankittiin siitokseen vuonna 2005, mutta se ei jäänyt kantavaksi. Tamma uusittiin vuotta vuotta myöhemmin mutta jouduttiin lopettamaan Hattulan taudin oireiden vuoksi. Loppujen lopuksi Huiskauksen varsa Tyttö-Nuoli saapui tilalle ja kun tamma loukkaantui, päätti Piia sen astuttaa. Näin ensimmäinen varsa Vuoren kasvattajanimellä syntyi vuotta myöhemmin. Varsoja on tähän mennessä syntynyt 22 kappaletta.

Tamma Nätti Lento ja Jäävin Iskun viimeinen varsa Vuoren Jalo.

Jalostustammoja on tällä hetkellä kymmenkunta joista kaikkia ei joka vuosi astuteta, sen lisäksi tilalla asustaa jalostusoriit Morkooli (Murron Titaani – Hilton Mari – Hilto) sekä Huvin Viku (M.I. Viilari – Huvina F – Kaarlon Kaiku) ja nuoria hevosia. Ensimmäinen ori talossa oli Jäävin Isku (Jäävin Poika – Salli – Salpa), se valitettavasti menehtyi viime vuoden lopulla. Oriille jäi 10 jälkeläistä, jotka ovat kaikki Piian ja Petrin kasvattamia. Oriin viimeisin varsa, Vuoren Jalo syntyi tänä kesänä tammalle Nätti Lento. Morkooli tuli Jäävin Iskun rinnalle ja ne ehtivät vaikuttaa jalostusoreina yhden kauden yhtä aikaa Vuoren tilalla ennen Jäävin Iskun kuolemaa. Piia oli Morkoolin tarinaa seurannut sosiaalisesta mediasta ja se oli suvullisesti kiinnostava. Kun tilaisuus ostoon tuli, ei Petri ensin innostunut uuden oriin hankinnasta mutta lopulta Morkoolin ostosta kuitenkin sovittiin ja se tuli taloon. Huvin Viku kävi tänä keväänä jalostusarvostelussa Lahdessa ja se palkittiin III palkinnolla. Vieteriin linjattu valioaikainen ori löysi tiensä Piian ja Petrin omistukseen ystävien kautta.

Morkooli on kiltti ja hyvätapainen suomenhevosori.

Tyttö-Nuoli (Jäävin-Poika – Huiskaus – Henri) oli varsonut kerran ennen saapumistaan Piian omistukseen. Vuoren etuliitteellä tamma varsoi kaksi varsaa, tamman Vuoren Hilma (2016, i. Knuutilan Veikko) sekä oriin Vuoren Vasara (2018, i. Lastun Leka). Tämän jälkeen tammoja hankittiin useampia tulevina vuosina. Tilalla ovat varsoneet Valo-Liina, Joihuliina, Iranjulie, Jalperttiina, Temulis, Viljon Venla, Solan Inka, Hettaliisa, Estelle, Nätti Lento, Sinkun Eve, Niittymäen Lyydia sekä Venla Veikeä.

Raviradoilta tuttu Iranjulie kesän 2021 varsan, Vuoren Pertsan kanssa.

Hettaliisa (Heluri -Virma – Virhakka) oli Piian suuri suosikki tammojen joukossa. Ilkka Huikkalan kasvatin Piia sai ostettua vuonna 2019 ja se ehti varsoa kerran, tammavarsan Vuoren Varma ennen menehtymistään. Tänä päivänä Piian pihassa seisoo myös Hettaliisan 3-vuotias ruunajälkeläinen Jokeri Rols. Ravitamma Iranjulie (Joihuri – A.T. Ira – Turo) on varsonut Piian omistuksessa neljä varsaa, kaikki eri oreista. Näistä kaksi nuorinta on vielä kasvattajallaan, 2020 orivarsa Vuoren Valtias oriista Jörkka sekä tämän kesäinen orivarsa Vuoren Pertsa Kilun Peedrosta. Joihuliina (Poika-Siro – Aviisitar – Joihuli) on varsonut kaksi varsaa ennen Piian omistukseen tuloa ja on ehtinyt varsoa myös kahdesti Pöytyällä ollessaan. 2018 syntyi tammavarsa Vuoren Salliina ja 2020 orivarsa Vuoren Poika, molemmat varsat ovat Piian ja Petrin omasta oriista Jäävin Isku. Viljon Venla (Viljo – R.R. Siru – Siruluonto) on ehtinyt varsoa kahdesti. Aikaisemmin sillä on jo kolme varsaa. Vuoren Toivo on oriista Jäävin Isku ja Vuoren Jori on Morkoolin ensimmäistä ikäluokkaa. Tästä Morkoolin ensimmäisestä ikäluokasta syntyi kaikkiaan viisi orivarsaa joista kolme Piian ja Petrin kasvattamana. Siitostammoina Piian omistuksessa ovat myös äiti ja tytär, Elysion (Orion Hagby – Karmensita Hagby – Aporillo) ja Estelle. Näistä Estelle varsoi tänä kesänä Morkoolista Vuoren Viljon. Estelle (i. Hullumies) on toistaiseksi Elysionin ainoa varsa. Se on tänä vuonna astutettu Morkoolilla. Temuliksella (A.T. Vinski – Temi – U.V. Pehtoori) on kaikkiaan viisi varsaa, joista kaksi viimeisintä on syntynyt Piian ja Petrin kasvattamana. Orivarsat Vuoren Voitto (i. Ravisteli) ja Vuoren Oiva (i. Morkooli). 7-vuotiaalla Venla Veikeällä (Vili Ponteva – Liitu S.K.- Hilurin Lento) on tämän kesäinen varsa Vuoren Helle oriista Taitori. Tämän vuoden varsoista muutamat olivat jo etukäteen sovittuja tilausvarsoja eri puolelle Suomea. Ensi vuodelle odotetaan kuutta varsaa, jos vaan kaikki menee hyvin.

Orivarsa Vuoren Jori on komearaaminen nuori herra.

Piian ja Petrin viimeisimmät hankinnat ovat jo varttuneempaan ikään päässeet ravisukuiset tammat Jomman Kimma (Pysteri – Jommariina), Meno-Pess (Turo -Hankaus) ja Lumi Enkeli (Nikolai H – Lumimarja). Tammat tulivat uuteen kotiinsa Ilkka Huikkalalta. Loppuvuodesta tilalle on hankittu myös tamma Kuu-Missi (Luomus Jr – Paipu – Juhannus).

Nuoret oriit Vuoren Valtias ja Vuoren Poika.

Piian ja Petrin kasvatustyössä kantavana voimana on säilyttää suomenhevosen erisukuiset linjat. Silloin kun kasvatustoimintaa aloiteltiin, Piia haki vuoden verran sopivaa, ensimmäistä jalostustammaa. Onneksi näitä sopivia, erisukuisia tammoja on löytynyt lisää myöhemminkin, jotta tilalle on saatu useampi tamma. Tyttö-Nuoli oli Piian mukaan yksi parhaista tammoista mitä hänellä on ollut. Piia pitää kovasti myös Elysionista, se on hyväluonteinen, monipuolinen harrastuskaveri, jolle käy kaikki. Tarkoituksena on kasvattaa monipuolisia suomenhevosia kaikkiin lajeihin. Hevosia jotka ovat omistajilleen niitä parhaita harrastuskavereita. Hyväluonteisia ja riittävän hyvärakenteisia, jotta kestävät tarkoituksessaan. 4-vuotias Vuoren Varjo osallistui Piian kasvateista ensimmäisenä suomenhevosten laatuarvostelun finaaliin tänä syksynä. Se oli mukana laatuarvostelussa myös viime vuonna.

4-vuotias Vuoren Varjo oli syksyllä mukana suomenhevosten laatuarvostelussa.

Teksti ja kuvat: Leena Kahisaari

Kategoriat: Yleinen