Kylämäen suomenhevoset ovat monipuolisia harrastehevosia

Elina ja Juha Kylämäki pyörittävät Kylämäen Hevostilaa vahvalla ammattitaidolla.

Kylämäen hevostilalla on pitkät perinteet, tilasta on historiankirjoissa merkintöjä jo 1300-luvulta. Nykyisen suvun haltuun tila on tullut 1703 ja sisarukset Elina ja Juha Kylämäki ovat tilan yhdennettoista isännät jotka ovat isännöineet tilaa vuodesta 1992. Upeissa Hämeen Härkätien maisemissa sijaitsevassa Kylämäessä toimii hevospalveluiden lisäksi kokous-, matkailu- sekä juhlapalvelut. Hevosille on siittolapalveluiden lisäksi tarjolla laidun- sekä pihattomahdollisuuksia.

Ensimmäinen hevonen Elinalle tuli vuonna 1980, suomenpienhevostamma Veto-Virma jota myös varsotettiin. Se sai kaikkiaan kuusi varsaa, näistä kahden tammavarsan suku ei ole jatkunut. Vuonna 1991 Elina aloitti ravivalmentajana tilalla ja siitä lähtien hevosten kanssa on tehty asioita ammattimaisesti. Vuonna 1991 tuli myös suomenhevosori Pette taloon. Ori voitti vuosina 1993 sekä 1994 ravikuninkuuden, se on myös kaksinkertainen kylmäveristen pohjoismaiden mestari. Pettellä on lähes 120 jälkeläistä, näistä ravipuolella menestynein on ori Petros (e. Emman-Suvi), seuraavina ovat Pestis (e. Metka), Poukko (e. Vinttaus) sekä Jämpti (e. Heiliina) joka on Elinan kasvatti, kantakirjattu vuonna 2009 ja toimii tällä hetkellä Kylämäen jalostusorina. Oriilla on parisenkymmentä jälkeläistä. Petten jälkeläisissä on myös paljon niitä jotka ovat kilpailleet ratsastuksen puolella eri lajeissa. Pette on raviuransa jälkeen toiminut myös ratsuna ja se on kantakirjattu sekä ravi- että ratsusuunnalle. Se myös kilpaili joitakin vuosia kouluratsastuskilpailuissa. Ravivalmentajana Elinalla toki oli myös pitkään lämminverisiä ravureita valmennuksessaan ja niitä myös jonkin verran kasvatettiin itse. Viimeinen lämminverinen ravihevonen tilalta siirtyi ajasta ikuisuuteen vuonna 2017. Muutama shetlanninponi löytyy myös kasvateista.

Talon oma suomenhevosori Jämpti on myös monipuolinen ratsu.

Oriasemalla astuu useita oreja jokaisella astutuskaudella. Elina tekee oriiden omistajien kanssa yleensä sopimuksen, että saa jokaisesta oriista itselleen yhden varsan. Tällä tavoin hän saa omille kasvateilleen eri isäoreja. Varsojen myyntiäkin varten tämä on hyvä sopimus. Tilalta myydään kaikki syntyneet orivarsat, tammavarsat jäävät kotiin kasvamaan niin jalostus- kuin ratsastuskäyttöönkin. Tänä vuonna omia varsoja syntyi yhdeksän omaa varsaa ja kaikki ovat eri oreista.

Kylämäessä on tarkoitus kasvattaa monipuolisia suomenhevosia jotka käyvät kaikkeen harrastustoimintaan. Kaikkien nuorten kanssa edetään suurin piirtein samalla kaavalla. 1-vuotiskeväällä, ennen laitumelle menoa kaikilla alkaa ajo-opetus ja viimeistään syksyllä kaikilla on kärryt perässään. Kaikki nuoret myös irtohyppäävät kujassa ainakin pieniä esteitä ja kaikkien selässä käydään 3-vuotiskeväänä. Tärkeää on, että Kylämäen varsoilla on hyvä työmoraali, ne ovat helppoja, mukavia sekä nöyriä käsitellä. Tätä hyvää ja nöyrää luonnetta on selkeästi periyttänyt Pette omille jälkeläisilleen. Tarkoitus on kuitenkin tuoda asiakkaat lähelle hevosia ja opettaa heille arkisia asioita mitä hevosten kanssa tehdään. Nykyään Kylämäessä kasvatetaan enemmän ratsuvarsoja, eikä Elina enää mielellään tee ravivarsoja itselleen. Ratsuvarsat menevät erittäin hyvin myös kaupaksi.

Circus Härdellin ja Kulta-Ahon Kasimirin orivarsa on myynnissä kuten muutkin orivarsat.

Ratsastuspuolella hevoset totutetaan myös kaikkeen mahdolliseen, jotta ne todella ovat monipuolisia harrastuskavereita. Tilalla käy paljon erilaisia ryhmiä joille on tarjolla niin kouluratsastuksen kiemuroita kuin maastoratsastusta tai jousiammuntakursseja. Tällä hetkellä asiakaskäytössä on 14 tammaa.

Prittakitti (Tulirusko – Ruutu-Pastilli – Ruutu-Poika) on Kylämäen oma kasvatti ja varsonut yhdeksän kertaa. Tämän kesän tammavarsa on oriista Vili Veikeä. Komearaaminen tamma jää kotiin jatkamaan sukuaan. Sen vanhemmista varsoista ruunien lisäksi kilpakentillä ovat käyneet tammat Öörfiila sekä Assia Klaari. Prittakitin emä Ruutu-Pastilli oli jo tuottoisa emätamma, se varsoi yhteensä 11 varsaa Kylämäessä. Sen varsoista Petten jälkeläiset Ehrontahro , Iituska sekä Jeskamanteera kilpailivat alue- ja kansallisella tasolla este- ja kenttäratsastuksessa. Iituska on myös emänä Ratun Tallin ja Heli Rainion ratsastuspuolella menestyneille kasvateille.

Prittakitin komea tammavarsa on oriista Vili Veikeä.

P.R. Paula (Patrik – Raksan Leima – Raksa) on varsonut Kylämäessä kolmesti. Sen tammavarsa Passerska (i.Pette) on varsonut vuonna 2020 ensimmäisen varsansa Kylämäkeen. Toinen tammavarsa Serverska (i.Jämpti) kuoli vuotiaana. P.R. Paulan jälkeläisistä ruuna Raari (i. Pette) on kilpaillut aktiivisesti kouluratsastuksessa kuluneen vuoden aikana.

Hevostilan kasvatti Raari kilpailee menestyksellä kouluratsastuksessa.

Tammalla Tuiskutella (Teme – Pontella – Ponte) on kolmisenkymmentä starttia kilpauraltaan. Tamman viidestä varsasta neljä on syntynyt Kylämäessä. Näistä tamma Busutella (i. Jämpti) on aloitellut raviuraansa Erkki Jänkälän ohjastamana ja on myös käynyt ratsupuolen laatuarvostelukarsinnoissa.

Suomenhevostamma Busutella on aloitellut raviuraansa.

Soman Soria (Erikasson – Okan Soma – Pysteri) teki raviuraa vuosina 2012-2014. Kylämäen omistukseen ja jalostukseen se siirtyi vuonna 2015. Se on nyt varsonut neljästi ja kaikki sen varsat ovat eri isäoreista. Vanhin varsa Ensmäne (i. Lavilan Viljo) on sijoittunut tänä vuonna suomenhevosten laatuarvostelukarsinnassa neljänneksi ollen estekokeen paras 3-vuotias.

Virkun Vipinä (Pölyke – Valon-Virkku – Tiukka) on varsonut kuusi kertaa. Sen vanhin varsa, 2015 syntynyt Besserwisseri (i. Silvolan Hemminki) on käynyt hyvällä menestyksellä laatuarvostelukarsinnoissa sekä finaaleissa 3- ja 4-vuotiaana.

Tamma Pettiina (Pette – Hituri – Hilu) oli Kylämäen omistuksessa viisi vuotta, sinä aikana se varsoi viisi varsaa oreista Tulirusko sekä Auran Aapeli. Pettiinan varsoista tamma Pikkane (i. Tulirusko) varsoi Kylämäessä neljä varsaa joista mm. Vähäläntäne (i. Auran Aapeli) sekä Bullero (i. Silvolan Elmeri) ovat kilpailleet kansallisella tasolla. Molemmat ovat pienhevoskokoisia.

Teksti ja kuvat: Leena Kahisaari

Kategoriat: Yleinen