Varjotallilla on monipuolisia suomenhevosia

Bella Varjosen Varjotallilla kasvatetaan sekä suomenhevosia että lämminverisä ravureita. Ravihevosvalmennuksen lisäksi tilalla on pienimuotoista ratsastuskoulutoimintaa, kesälaiduntoimintaa myös vieraille hevosille sekä muutamia yksityisiä hevosia tallipaikoilla. Tämän lisäksi toki myös maanviljelystä ja koneurakointia.

Talli perustettiin vuonna 1998 ja ensimmäiset varsat syntyivät seuraavana vuonna. Tallin ehdoton kuningas on nyt 22-vuotias Erikasson (Tähti-Vokker – Erika), joka ostettiin talliin vuotiaana varsana. Ori on yhä edelleen jalostuskäytössä, kuluneen kesän se vietti kesätöissä Kallelan Oriasemalla. Orilla on yli 200 jälkeläistä joiden joukossa ovat mm. erittäin hyvin menestyneet hevoset Lissun Eerikki, Morison, Sirukasson, Ekin Toive, Varjonova ja Veeran Poika. Erikassonin ensimmäiset jälkeläiset ovat syntyneet vuonna 2009 ja ensi vuodellekin on luvassa varsoja.

22-vuotias Erikasson on tallin ylpeys.

Erikassonin kilpaura on täynnä voittoja ja sijoituksia isoissa ravikilpailuissa. Se on kaksinkertainen ravikuningas vuosilta 2012 ja 2013 ja on voittanut mm. Pelimanni-ajon kolme kertaa sekä Olympia-ajon. Se on kaksinkertainen Erkon Pokaalin voittaja ja Tähtisprintteri. Huolimatta Erikassonin menestyksestä kuninkuuskilpailuissa parhaimpana muistona orin kilpauralta Bella pitää Olympia-ajon voittoa vuonna 2010. Tuohon tunnelmaan Bella palaa mielessään usein vielä vuosienkin jälkeen.

Tähän mennessä Varjotallilla on syntynyt viitisenkymmentä varsaa, osa yhteisomistuksessa muiden kasvattajien kanssa ja osa pelkästään Varjotallin nimiin.

Yksi Bellan parhaista emätammoista on ollut I palkinnon kantakirjatamma R.R. Ilotar ( Vokkerin Liikku Hå – Silotar – Erilo). Se on varsonut kahdeksan varsaa, joista parhaiten radalla ovat menestyneet Varjomanni (i. Hovi-Ari) sekä Varjonova (i. Erikasson). Yhtä lukuunottamatta R.R. Ilottaren varsat ovat kaikki kilpailleet. Nuoremmasta sukupolvesta humeetilaiset Varjoisa ja Varjotuuli kilpailevat aktiivisesti vanhempien hevosten lisäksi. Kuvankaunis Varjomir (i. Erikasson) on yksi tamman varsoista, jonka kanssa on ollut paljon ongelmia ja se että ruuna on saatu kuitenkin myöhemmällä iällä mukaan ravikilpailuihin on Bellan mielestä yksi iso saavutus. Tammoista myös Pistoliekki (A.T. Eko – Hissun Piirto) sekä R.R. Ilottaren varsa Varjorinna (i. Liising) ovat aloittaneet jalostusuransa ja molempien nuoret varsat vaikuttavat lupaavilta. Pistoliekin vanhin, vuonna 2018 syntynyt tammavarsa on jo käynyt koelähdössä. Varjorinnan vanhin varsa Aamun Kimallus on Reijo Oksasen kasvatti. Aamun Kimallus teki viime vuonna ensimmäisen kilpailukautensa aikana vain viisi starttia joista se voittti kolme. Tälle kaudelle startteja on toistaiseksi kertynyt neljä joista kaksi voittoa. Nuoremmat sen varsoista ovat Bellan kasvatteja ja näistä Varjosi on jo käynyt koelähdössä. Tänä vuonna Varjotallin kesälaitumilla kirmaa kolme varsaa. Villisiinalle orivarsa jonka nimi on Varjosam sekä Pistoliekille tammavarsa jonka nimi on Varjotuhka. Joukon kolmas varsa on lämmiveritamma Ranch Movie Starin orivarsa Nunciosta.

Laitumella ovat kesäänsä viettäneet jalostustammat Villisiina, Pistoliekki sekä Ranch Movie Star varsoineen.

Yhteisomistuksessa olevalla Villisiinalla on myös tänä vuonna varsa Erikassonista. Tallilla on aina ollut myös lämmiverisiä ravureita niin kilpa- kuin jalostuskäytössäkin. Tamma Personal Shade on varsonut kuusi varsaa joista Varjotallille kolme. Näistä varsoista Made in Shade on jatkanut tammalinjan tuotantoa ja sen varsat ovat jo neljännen polven jalostusta Varjotallilla. Jalostusori Three July kuului useamman vuoden kimppaporukalle jossa myös Varjotalli oli mukana. Ranskassa syntynyt Love You’n pojalle on Suomen kilpauran lisäksi kertynyt lähes seitsemänkymmentä jälkeläistä.

Jalostuksessa Bella arvostaa hyvän ja mukavan luonteen omaavaa hevosta, joka on myös urheilullinen ja rehti työntekijä. Ihmistä palveleva luonne on erittäin tärkeä kaikessa hevosjalostuksessa. Tämän hyvän ja palvelevan luonteen merkityksen Bellalle opetti Erikasson kilpavuosinaan.

I palkinnolla kantakirjattu Varjonova on komearaaminen tamma.

Omista kilpahevosista lähes kaikki tekevät myös ratsun ja terapiahevosen töitä. Mm. Varjomanni on hevonen joka kilpailee raveissa menestyksellä ja on kotioloissa erittäin suosittu terapiaratsu, jonka ansiosta useat ihmiset pääsevät nauttimaan elämyksistä myös ratsastaen.

Tallin hevoset treenaavat erittäin monipuolisesti. Ajamisen lisäksi ne ovat ratsastuskäytössä, niin koulu- este- kuin maastoratsuinakin ja toimivat myös terapiahevostoiminnassa. Niillä myös tehdään laukkavetoja säännöllisesti.

Varjomanni on monipuolinen suomenhevonen jolle käy niin ravikilpailut kuin terapiaratsunkin tehtävät.

Teksti ja kuvat Leena Kahisaari

Kategoriat: Yleinen