Ski to the Max, Viljami, Knight Rider Hoss, Hanna sekä Celebration Ride

Nousiaisissa sijaitsevan Sukkisten kartanon mailla käyskentelevät Härmälän perheen kasvatit, jotka kantavat kasvattajaliitettä Hoss. Sukkisten kartanon historia ulottuu aina vuodelle 1346 ja omistajia on vuosisatojen aikana ollut useita. Nykyinen kartanon päärakennus on vuodelta 1787 ja se on muiden rakennusten ohella merkittävä kokonaisuus alueella. Ravihevoskasvatuksen lisäksi tilalla viljellään mm. Suvi-säilöheinää. Varsinais-suomalaisessa maalaismaisemassa on varsojen hyvä kasvaa hyväpohjaisilla laitumilla ja vieroituksen jälkeen voi porukassa siirtyä hyvään pihattoon leikkimään kavereiden kanssa. 

Siitostammat käyskentelemässä upeassa syyssäässä laitumella.
Vasemmalta oikealle: Didi Hoss, Yahuu Hoss, In Royalty Boko, EL Guarantee sekä Yalumba Hoss

Hannu ja Hanna Härmälän kasvattamat Hoss-hevoset eivät ole ensimmäisiä hevosia, jotka ovat kasvaneet tilalla. Hannun vanhemmat Topi ja Sisko Härmälä kasvattivat jo 1970-luvulta lähtien ravihevosia Sukkisten kartanolla. Näiden kasvattajanimenä oli Top -etuliite. Vuodesta 1985 lähtien sukupolvenvaihdoksen myötä kartanoa ovat pitäneet Hannu ja Hanna Härmälä sekä heidän poikansa Viljami Härmälä. Viljami kuuluu nykyään myös Suomen Hippoksen jalostusvaliokuntaan sekä Turun Hippos ry:n hallitukseen.

Ravureiden lisäksi tilalla syntyi 70-luvulla myös muutama ratsuvarsa, jotka olivat Siskon kasvattamia. Jalostustammana käytettiin tammoja Tokan (Trumf – Fokita, kasv. Rabbelugnin kartano) sekä puolalaissyntyistä tammaa Cykada. Kaikkiaan Topi ja Sisko Härmälä kasvattivat viitisenkymmentä varsaa, joista siis suurin osa oli ravivarsoja. Parhaiten radoilla Top kasvateista menestyivät hevoset Top Melody, Top Patricia sekä Top Charade.  Top Melody sekä Top Patricia ovat molemmat voittaneet mm. Villinmiehen Tammakilvan.

Top Melodyn emä Adenett (s.1966, Jens Protector – Tove) ostettiin Ruotsista Suomeen vuonna 1976. Se varsoi Suomeen kaikkiaan 6 varsaa, joista ensimmäiset olivat Top etuliitteellä ja viimeiset kaksi varsaa ovat syntyneet Hoss kasvattajanimellä. Top Melodyllä on kaikkiaan 9 varsaa, joista ensimmäiset ovat ruotsalaisomistuksessa ja viimeiset neljä ovat syntyneet Hoss kasvattajanimelle kun tamma palasi 1994 takaisin Nousiaisiin. Adenetten varsoista myös tamma Top Secret varsoi ensimmäisen varsansa 1984, tamma Top Bloomin jälkeläisten jälkeläisistä löytyy ihan sivujuonteena myös yksi esteratsastuksen PM-kilpailuhin osallistunut hevonen, nimittäin Santa Chanel, joka rodustaan huolimatta oli ponikokoinen ja erittäin hyvä esteponi. Sen emä on Santa Luzia joka on Top Bloomin varsa. Muut Top Secretin varsat ovat Hoss kasvattien ensimmäisiä ikäluokkia. Adenetten viimeisin varsa Cicciolina Hoss ei tiettävästi ole ollut jalostuskäytössä.

Top Patricia (Keystone Patriot – Bedita Rodney) oli emänsä vanhin jälkeläinen. Myös Bedita Rodney teki kuuden Top varsan lisäksi yhden Hoss etuliitteellä kasvatetun varsan. Top Patrician 11 jälkeläisestä viisi ensimmäistä olivat Topi Härmälän kasvatteja ja kuusi viimeisintä on kasvatettu Hoss etuliitteellä. Viimeiset Top kasvattajanimellä syntyneet varsat syntyivät vuonna 1989.

Ensimmäiset Hoss -kasvatit syntyivät vuonna 1986. Alkuun Hannalla ja Hannulla oli myös omia kilpahevosia joita treenattiin, valmennuksessa oli myös joitakin Topinkin hevosia. Pitkään Hanna ja Hannu opettivat omat hevoset ajolle ja toivat ne myös radoille. Ensimmäisiä varsojakin myytiin silloin niin, että valmentajat kävivät kokeilemassa hevosia, sillä keinolla saatiin omia kasvatteja myytyä. Maatilan työt ja muut kiireet vaikuttivat siihen, että omien varsojen laitto ja kilpailutoiminta on tilalla saanut väistyä, nyt keskitytään hevosten kanssa puhtaasti kasvatustoimintaan. Ainoastaan Viljamin yksi starttihevonen mahtuu siitostammojen ja varsojen joukkoon.

Suurin osa varsoista on tähän päivään asti myyty yksityisesti, vain muutama on laitettu huutokauppoihin. Kasvattamisessa panostetaan myös myyviin isäoreihin, jotta on mahdollisuus saada mielenkiintoisia ja myyviäkin varsoja. Uusia ja nuoriakin oreja käytetään tammoille mahdollisuuksien mukaan ja miten ne sopivat myös tammojen sukuihin. Omia oreja ei Sukkisissa koskaan ole ollut, mutta muutamissa jalostusoreissa Hannu ja Hanna ovat olleet mukana erilaisilla prosenttiosuuksilla. Ravipuolella kasvattajilla on myös mahdollisuus menestyä rahallisesti, jos kaikki asiat osuvat vain kohdilleen. Ikäluokkakilpailut ja niihin päässeet kasvatit ovat suuri kannustus kasvattajalle. Silloin tietää, että on tehnyt jotain oikein. Vuosittain Sukkisissa syntyy keskimäärin 2-6 varsaa. Kesä 2022 oli siinäkin poikkeus, tänä vuonna varsoja syntyi kaikkiaan seitsemän.

Kesän 2021 tammavarsa Kylie Hoss oli varsinainen katseenvangitsija.

Kaikkein menestyneimmät Hoss -kasvatit ovat Target Hoss, Up-Date Hoss, Knowhow Hoss sekä Yahuu Hoss. Target Hoss teki menestyksekkään ja mittavan uran, se on saavuttanut 3- ja 4-vuotiaiden tammojen keskimatkan sekä keskipitkän matkan SE tuloksen kolme kertaa. Se on lämminveristen Kriteriumin voittaja, Villinmiehen tammakilvan, St. Legerin sekä Suur-Hollolan voittaja. Sen 50 startista lähes puolet, 21, on päättynyt voittoon. Raviuran jälkeen tamma siirtyi siitokseen Menhammarin siittolaan ja se on varsonut kahdeksan kertaa, joista viimeisin on vuodelta 2021. Knowhow Hoss (Zoot Suit – La Prima) voitti 3 vuotiaiden Breeder’s Crown kilpailun Ruotsissa sekä Suomessa Eugen Pylvänäisen muistoajon ja Villinmiehen tammakilvan. Kilpauransa jälkeen tamma on varsonut Italiassa kaikkiaan yhdeksän varsaa. Yahuu Hoss (Muscles Yankee – Celebration Ride) on voittanut St. Legerin sekä ollut toinen 4 vuotiaiden kasvattajakruunun finaalissa ja tammavaltikan kolmas. Sillä on uraltaan 11 voittoa. Yahuu Hoss on kilpauransa jälkeen palannut takaisin syntymätalliinsa siitostammaksi. Se on varsonut kahdesti. Näistä vanhin on 2020 syntynyt John Hoss (Maharajah) joka treenaa parhaillaan Harri Koivusen ravitallissa ja viimeisin tänä vuonna syntynyt Lily Lee Hoss. 

Yksi tuotteliaimmista ja menestynein emätamma Sukkisissa on ollut Celebration Ride (Express Ride – La Reine De La Nuit), se on varsonut kaikkiaan 10 varsaa. Aiemmin mainitut Target Hoss, Yahuu Hoss sekä Up-Date Hoss ovat kaikki sen varsoja. Celebration Ride oli se hevonen, jonka myötä Hoss -kasvatit ja Härmälät nousivat ravi-ihmisten tietoisuuteen. Tamman varsoista osa on rekisteröity Ruotsiin, kuten ruuna Finance Hoss (i. Scarlet Knight) joka tuotiin myöhemmin Suomeen kilpailemaan sekä tamma Windfall Hoss (i. Cantab Hall), joka teki kilpauraansa sekä Suomessa että Ruotsissa. Kilpauran jälkeen Windfall Hoss on tullut Suomeen jalostustammaksi ja sen varsoista mm. Radetzky, Imperator sekä Yuvarajah ovat menestyneet erinomaisesti. Celebration Hoss on kilpauransa jälkeen siirtynyt myös syntymätallillensa siitostammaksi. Se on varsonut kolmesti ja vanhin varsoista, vuonna 2020 syntynyt Jubilee Hoss (i.Maharajah) on jo aloitellut kilpahevosen uraa koelähdön lisäksi muutamalla startilla.

Celebration Ride on ehdottomasti Sukkisten kartanon kuningatar

Sukkisiin on ostettu vuosien aikana paljon tammoja esimerkiksi Harrisburgin huutokaupasta, kuten Do Si Do Hanover ja Decadent Pagan.  Do Si Do Hanover (Valley Victory – Dance Class) ostettiin Sukkisiin vuonna 2009. Sillä oli jo ennestään seitsemän jälkeläistä USA:ssa ja Suomessa tamma varsoi viisi varsaa. Näistä ruuna Aragorn Hoss (i. Love You) myytiin sittemmin emänsä syntymämaahan USA:han. Ainoaksi tammajälkeläiseksi jäi Yalumba Hoss (i. Cantab Hall) joka on varsonut kolmesti. Näistä vanhin on Goldiivo Hoss (i. Zola Boko). Golviido Hossia on kilpailuissa ajanut valmentaja Viljami Härmälän lisäksi Olli Koivunen.

Yhdysvalloista hankitun Do Si Do Hanoverin ainoa tammajälkeläinen on Yalumba Hoss
Yalumba Hoss on vuorostaan Goldiivo Hossin emä. Tässä Goldiivo Hoss ravikilpailussa Viljami Härmälän kanssa.

Decadent Pagan (Malabar Man – Armbro Pagan) tuotiin huutokaupasta Yhdysvalloista. Se varsoi kaikkiaan viisi varsaa Suomessa ennen tamman myyntiä Ruotsiin. Parhaiten sen varsoista ovat menestyneet Zo Zo Hoss (i. Yankee Glide) sekä Ruotsiin myyty Araw Hoss (i. S J’s Photo).

Upean kilpauran tehnyt Didi Hoss on palannut Sukkisiin ja aloittanut uuden uran siitostammana.

Tällä hetkellä siitostammoina ovat Celebration Hossin lisäksi EL Guarantee, Didi Hoss, In Royalty Boko, Ski to the Max, Yahuu Hoss sekä Zulu Hoss. Eli siitostammojen rintamalla on tavallaan myös uuden sukupolven nuorempia hevosia paljon, jotka vasta aloittelevat jalostusuraansa. Hyväsukuisista tammoista on lupa odottaa tulevaisuuden menestysravureita. Hanna, Hannu ja Viljami katsovat luottavaisena ja innokkaasti tulevaisuuteen uusien tammojen osalta. Ski to the Max sekä Didi Hoss ovat niitä tammoja tällä hetkellä, joiden varsoista odotetaan ja toivotaan eniten menestyjiä. Hanna ja Hannu ovat sitä mieltä, että tammat pitäisi saada jalostukseen riittävän aikaisin, kun koskaan ei tiedä kuka niistä on huippuperiyttäjä. Ja jotta mahdollisuuksia näyttöihin tulee, ei tammaa voi kilpailuttaa liian kauan.

Jubilee Hoss on syntymätalliinsa palanneen Celebration Hossin ensimmäinen varsa

EL Guarantee (Andover Hall – E L Mistress Leena) hankittiin Sukkisiin vuonna 2018. Se on tehnyt kolme varsaa, joista vanhin on 2019 syntynyt Ivonne Hoss (i. Villiam), joka on jo aloitellut kilpauraansa. Tamman muut varsat ovat 2020 ja 2022 syntyneet Jai Ho Hoss sekä Laurent Hoss.

Ivonne Hoss on EL Guaranteen ensimmäinen varsa. Se on aloitellut jo mukavasti kilpauraansa

In Royalty Boko (Zola Boko – Zenena Boko) sekä Didi Hoss ovat vasta aloittaneet siitostamman uransa. Molemmilla on tältä vuodelta varsat. Didi Hossin ensimmäinen on tammavarsa Lady Lunar Hoss isäoriista Friendly Bourbon. In Royalty Bokolla on tämänkesäinen orivarsa Look One Hoss isästä Googoo Gaagaa.

In Roaylty Boko kilpaili neljän kauden ajan niin Suomessa kuin Ruotsissa. Yhdysvalloissa syntynyt Ski to the Max hankittiin 2021 Ruotsista, se varsoi samana vuonna orivarsan Knight Rider Hoss isäorista Scarlet Knight. Tänä vuonna sillä on myös orivarsa Lex Luthor Hoss (i. Maharajah). Ski to the Max on varsonut Ruotsissa kolmasti.

Zulu Hoss varsoi ensimmäisen varsansa 2017, Ginger Hoss oriista Classic Photo. Se on jo aloitellut mukavasti omaa kilpauraansa samoin kuin sen nuorempi sisko Iola Hoss (i. Readly Express). Myös sen kaksi muuta varsaa on tammoja, 2021 syntynyt Kournikova Hoss (i. Broadway Hall) sekä 2022 syntynyt Lisa Hoss (i. Friendly Bourbon). Ensi vuodelle on jälleen odotettavissa uusia Hoss kasvatteja.

Teksti ja kuvat: Leena Kahisaari

.

Kategoriat: Yleinen