Heli on harrastanut aivan pienestä pitäen hevosia. Ratsastustunnit aloitettiin vuonna 1987 Raisiossa Mäkisen ratsutallilla. Ravipuolelle Heli ajautui aika pian oman hevosen oston myötä. Vuonna 1994 taloon muutti lämminveri tamma Dear Mission (Trot On – Mixy Rodney) jonka myötä ravikilpailut ja ravurin treenaaminen tulivat tutuksi. Missi siirtyi ratsuksi myöhemmin raviuransa jälkeen ja Heli kilpaili sillä myös esteratsastuksessa. Tämän jälkeen tamma siirtyi siitokseen. Samoihin aikoihin Missin seuraksi taloon tuli ensimmäinen suomenhevonen E. Esteri (Etteri – E. Laatu). Esteri teki ravikilpauran, joka kattoi 48 starttia joista neljä voittoa sekä ennätyksen 29,2 keskipitkältä matkalta. Se oli aloittelevalle raviharrastajalle juuri oikea hankinta, erittäin helppo ajaa ja todella yritteliäs tamma.  Missillä on kaksi jälkeläistä, ruuna Do It (i. Express It), jolla on 11 starttia ravikilpailuista. Ruuna menehtyi 4 vuotiaana. Missin toinen varsa, tamma American Glamour (i. Texas Express) eli Klaara on varsonut yhden varsan puoliverioriista Lord Z. Idea puoliveri-isäorista lähti, kun Helin puoliveriruuna Castle Rock oli myös puoliverioriin ja lv-ravurin jälkeläinen. Mahtavaluonteinen ruuna, jonka kanssa Heli pääsi kilpailemaan esteratsastuksessa aina 120 cm tasolle asti. Ruuna Cool Casper kilpailee estekilpailuissa.. Nuorena II palkinnolla palkittu Klaara kilpaili raviuransa lisäksi myös montessa. Startteja kertyi uran aikana kolmisenkymmentä.

E.Esteri on Helin kantatamma, joka on palkittu Valioarvolla jälkeläisistään.

E.Esteri kantakirjattiin Kemiössä vuonna 2001 II palkinnolla. Kantakirjauksen jälkeen Esteri on varsonut viisi jälkeläistä, joista ainoastaan yksi on tamma. Jälkeläisten perusteella E.Esteri palkittiin Valion arvolla vuonna 2019. Tamman viidestä jälkeläisestä ensimmäinen on kuollut, mutta samasta isästä oleva tamma Fantasia (s.2007, i. Fannin Muisto) on yhä Helin omistuksessa ja ratsastus- sekä jalostuskäytössä. Fantasia aloitti raviuransa ja kävi läpi koelähdön, mutta sen jälkeen sen ura on ollut ratsastuksen puolella.  Sillä on kilpailtu kansallisella tasolla estekilpailuissa sijoittuen useita kertoja.

Fantasia kantakirjattiin vuonna 2018 II palkinnolla ratsusuunnalle. Esterin kolmas varsa on Mervi Ekmanin kasvattama ja omistama Valentiino orista Nikolai H on suvustaan huolimatta ollut jo nuoresta asti mukana nuorille ratsuille suunnatuissa tapahtumissa. Vuonna 2009 syntynyt ruunikko hurmuri ori Valtteri Valloitus (i. Hermeli) on yhä Helin omistuksessa, se on nykyään jalostukseen hyväksytty ori, jolla on kolmisenkymmentä jälkeläistä. Ori kantakirjattiin vuonna 2017 II palkinnolla ratsusuunnalle. Oriilla on kilpailtu kaikissa ratsastuksen lajeissa sekä myös valjakkoajossa. Valtteri Valloitus voitti 4 vuotiaana ikäluokkansa laatuarvostelukilpailun ja sijoittui muina vuosina myös ikäluokkiensa kärkipäähän. E.Esterin viimeiseksi varsaksi jäi vuonna 2010 syntynyt ruuna Hero Hurmaus (i. Herkko Hurmaus) joka menestyi niin ikään nuorena laatuarvostelussa useana vuonna. Isokokoinen Hero Hurmaus on kilpaillut enimmäkseen este- ja kenttäkilpailuissa hyvällä menestyksellä. Ruuna kilpailee myös Maija Heikkisen kanssa kouluratsastuskilpailuissa HelppoA tasolla.

Hero Hurmaus ja Heli kenttäkilpailun maasto-osuudella Niinisalossa.

Fantasian ensimmäinen varsa, Hertta Hurmaus (i. Herkko Hurmaus) syntyi v.2013 tamman ollessa 6-vuotias. Herkko Hurmaus oli useamman vuoden Helin kilpailtavana. Ori oli samaan aikaan jalostuskäytössä ja sen isä Hermeli kuuluu Helin ehdottomasti lempioreihin suomenratsujen joukossa. Joten ei ihme, että Heli on käyttänyt niin Hermeliä kuin Herkko Hurmaustakin omille tammoilleen. Fantasia kilpaili ensimmäisen varsansa jälkeen säännöllisesti useamman kauden esteratsastuksessa. Tänä vuonna tamma on varsonut orivarsan Haliviliwood isäoriista Savelan Hemuli. Hertta Hurmaus on kulkenut ahkerasti niin varsanäyttelyissä kuin nuorille suomenhevosille tarkoitetuissa laatuarvosteluissakin ja se on kantakirjattu II palkinnolla vuonna 2020. Vuonna 2021 tamma varsoi ensimmäisen varsansa oriista Lastun Leka. Musta tammavarsa, nimeltään Kultalastu, on jätetty kotiin jatkamaan tammalinjaa.

Ruunikko tamma Helan Går (i. Lastun Leka e. Helan Hoppu) ostettiin taloon vuonna 2015. I palkinnolla kantakirjattu tamma on tehnyt uraa kilpahevosena nuoresta asti käyden kaikki laatuarvostelut ja kilpaillut sen jälkeen kaikissa kolmessa lajissa, este- koulu- ja kenttäkilpailuissa hyvällä menestyksellä. Heli tiesi jo etukäteen tamman ja piti siitä erityisen paljon. Se on ostettu kilpailukäyttöön ensisijaisesti, mutta sopii myös suvullisesti Helin omalle orille Valtteri Valloitukselle. Ja yhden varsan perusteella Helan Går näyttää tekevän hyvää jälkeä myös siitoksessa. Tänä vuonna tamma oli mm. kouluratsastuksessa Akulin pokaalissa kolmas Maija Heikkisen ratsastamana. Heli on itse napsinut hyviä sijoituksia este- ja kenttäkilpailuista. Uusin uravalloitus tällä parilla on valjakkoajo. Heli ajoi vuosi sitten ensimmäiset valjakkokilpailut Snapsilla, kuten tammaa kotioloissa kutsutaan, ja tältä vuodelta plakkarissa on jo yhden kilpailun voitto sekä osallistuminen SM-kilpailuun. Snapsi on varsonut yhden varsan Valtteri Valloituksesta. 2020 syntynyt orivarsa Kultapoika on tarkoitus pitää orina ja katsoa mihin asti sen rahkeet riittävät niin kilpakentillä kuin mahdollisesti jalostuksessakin.

Tamma Helan Går kilpailee menestyksellä ratsastuskilpailuden lisäksi valjakkoajossa.
Kultapojasta Heli toivoo itselleen seuraavaa jalostusoria. Tässä ori 1 vuotiaana varsanäyttelyssä Turussa.

Heli hankki myös pikaisella päätöksellä muutaman kantavan tamman itselleen keväällä 2014, tammat Hessin Valssi sekä Liitu S.K, jälkimmäinen siirtyi varsan vieroituksen jälkeen Herkko Hurmauksen omistajalle siitoskäyttöön. Hessin Valssi on siitoskäytössä nykyisin Kylämäen Hevostilalla. Hessin Valssin varsa Prinssi Uljas on Helin oriin Valtteri Valloituksen jälkeläinen ja kilpaillut mukavasti laatuarvostelun lisäksi estekilpailuissa nuorena. Liitu S.K.:n Heillä syntynyt jälkeläinen Venla Veikeä (i. Vili Ponteva) on ratsun uransa lisäksi ehtinyt aloitella jalostusuraansa, tammalla on yksi 2021 syntynyt tammavarsa Vuoren Helle isästä Taitori. Iituskasta ja Herkko Hurmauksesta Heli teetti yhden varsan, jonka on myynyt jo nuorena. Ruuna Hurmauksen Onni kilpailee ratsuttajansa kanssa nykyisin kansallisella tasolla kouluratsastuksessa.

Isotalon tallilla Liedossa työskennellessään Helin omistukseen siirtyi amerikkalaisranskalainen tamma Livi Internet (Timberland – Itchea). Livi Internet starttasi kaikkiaan vajaa satakunta kertaa, joista voittoja kertyi kuusi kappaletta. Sillä startattiin muutama montestartti, jonka jälkeen Heli astutti tamman oriilla Surprise Lord ja vuonna 2019 syntyi tamma La Row. Toistaiseksi La Row ei ole startannut raveissa, mutta se odottaa tulevaisuudessa. Piikkiössä Helin kotona asuu myös vuonna 2016 Turun kuninkuusravien huutokaupasta hankittu suomenhevostamma Intoriina Rols (Turon Into – Vistrina), tamma on tehnyt joitakin ravistartteja on säännöllisessä ravivalmennuksessa.

Entistä enemmän Heli on suuntautunut ratsupuolelle, niin kilpailuiden kuin jalostustavoitteidenkin suhteen. Aina Heli on kilpaillut varsinkin esteratsastuksessa samaan aikaan raviharrastuksen kanssa. Kuka ei muistaisi Heliä esteradalta Selman Siirin kanssa? Matti Lautamäen omistama ja valmentama Siiri kilpaili samaan aikaan menestyksellä niin ravikilpailuissa, montessa kuin ratsastuspuolenkin kilpailuissa kansallisella tasolla.

Omien tammojen kanssa on helppo tehdä jalostustyötä ristikkäin kilpauran kanssa. Helin mielestä on hyvä tehdä yksi varsa jossain välissä kilpauraa. Tammat kypsyvät varsan myötä ja ovat parempia sen jälkeen. Suku, suorituskyky ja rakenne ovat Helille tärkeitä jalostusvalinnoissa. Ei välttämättä se kantakirjaus, mutta se miltä hevonen ulkoisesti näyttää. Heli voi käyttää omille tammoilleen mahdollisesti myös kantakirjaamatonta oria jos vaan ori on kuitenkin jaloistaan röntgenkuvattu. Periaatteessa kuitenkin jokaisen hyvän oriin saa kantakirjattua jossain vaiheessa sen elämää. Käytettävillä oreilla on oltava jalostusorin suku, emälinjan pitää olla suorittajia ja oriilla itselläänkin pitää olla kilpailusuorituksia. Heli ei etsi erisukuisia hevosia vaan hyväsukuisia. Kantakirjaamattomia nuoria oreja Heli voi käyttää jalostukseen jos ne ovat riittävän hyviä rakenteeltaan ja näytetty nuorten hevosten näyttelyissä tai nuorten hevosten laatuarvosteluissa. Koska suoritukset puuttuvat kilparadoilta, silloin on luotettava rakennepisteisiin ja nuorten hevosten tapahtumista saatuihin tuloksiin.

Valtteri Valloitus on parhaimmillaan kenttäkilpailun maastokokeessa tai esteradalla.

Teksti ja kuvat: Leena Kahisaari

Kategoriat: Yleinen