Crownhill siittolan omistajat Suvi ja Leila Lerkki sekä ponit Watso of Berry ja Bergli Alexandra

Leila ja Suvi Lerkki kasvattavat shetlanninponeja Lemussa lähellä Turkua. Suurin osa kasvateista on minishetlanninponeja mutta joukkoon mahtuu myös muutama standardikokoinenkin varsa. Kaikki ponit saavat etuliitteekseen nimeen kasvattajanimen Crownhill ja varsat nimetään kaikki emän nimen ensimmäisellä kirjaimella. Shetlanninponien lisäksi ratsastuskäytössä on myös connemaratamma Streamside Elle sekä ajokäytössä dartmoor ruuna Pirttirannan Max. Ponien luonne on erittäin tärkeää koska Suvin ja Leilan ponit tekevät kaikki töitä. Ponit opetetaan ajolle sekä ratsastukseen. Meillä käy asiakkaita puuhailemassa ja opettamassa lapsilleen ratsastuksen alkeita ponien kanssa, joten niiden on oltava ehdottoman luotettavia. Poneilla käydään myös välillä ajamassa radalla omien aikataulujen puitteissa.

Ponihulluus lähti aikanaan siitä, että taloon hankittiin ylläpitoon shettistamma Santalan Enni. Sen jälkeen se olikin sitten menoa näiden pienten suhteen ja seuraavaksi ostoslistalle tuli lisää poneja.

Ensimmäinen shetlanninponivarsa on syntynyt taloon vuonna 2014.

Suvi ja Leila käyvät mielellään omalle rodulle järjestetyissä näyttelyissä sekä ratsastus- ja ajoluokissa. Vuosien aikana palkintoja onkin kertynyt talon täydeltä. Näyttelyissä käydessä ponit myös oppivat käsittelyyn heti varsasta asti, kun ne pestään ja oppivat kulkemaan helposti autossa emiensä vierellä. Varsat näytetään näyttelyissä vähintään muutaman kerran kesässä, jotta ne tottuvat kaikkeen touhuun ja joutuvat kulkemaan vieraissa paikoissa. Suvin mielestä ponien pitää ehdottomasti olla hyvin liikkuvia, rotutyypillisiä poneja joilla on hyvä luusto ja ne käyttävät niveliään erittäin hyvin.

Tallissa oleva connemara on Crownhill Ella Leeah (Ohana Domhnall Dash – Streamside Elle) joka toimii ratsuna. Tamma Alba Nana (Wilfred v.d. Zandhoeve – Kölnäs Nora) ostettiin taloon jo muutaman viikon ikäisenä pikkuvarsana, ja koska se tarvitsi myös kaverin, hankittiin toinen tamma, eli Ruotsissa syntynyt Mytorps Shakiras Selma. Selma oli aivan mahtava lastenponi, se oli erittäin kiltti luonteeltaan. Se ehti varsoa kerran, orivarsan Crownhill Sir Sparkle 307SH joka on ollut mukana oripäivillä vuonna 2017 jossa se on jalostustarkastettu. Oria ei kuitenkaan ole käytetty jalostukseen. Mytorps Shakiras Selma ikävä kyllä menehtyi vuonna 2017 joten Crownhill Sir Sparkle jäi sen ainoaksi varsaksi. Alba Nana on tehnyt kaksi varsaa, tammat Crownhill Noble Nenya (i. Ytterhalls Kanon) sekä Crownhill Nesrin Narya (i. Junibackens Playboy). Nana on kiertänyt ahkerasti näyttelyssä ja se onkin palkittu usein championtitteleillä, tamma on myös kantakirjattu I palkinnolla.

Perheen Alba Nana on monessa mukana. Se on näyttelymenestyjä sekä suosittu lastenponi.

Toinen näyttelyiden kiintomenestyjä on 2017 siittolaan Mytorps Shakiras Selman kuoleman jälkeen ostettu minitamma Kerswell Mia (Kerswell Mastermind – Kerswell Mitzie) joka on syntynyt alkujaan Isossa-Britanniassa ja tuotu sieltä Suomeen. Leila ja Suvi ostivat tamman suomalaiselta kasvattajalta. Leilan ja Suvin omistuksessa tamma on nyt varsonut kolme varsaa, ori Crownhill Mini Masen (i. Amin Twilight) , tamma Crownhill My Minnie (i. Halstock Reggae) sekä viimekesäinen orivarsa Crownhill Mini Me (i. Watso of Berry) Rautiaanpäistärikkö Kerswell Mia näyttää periyttävän vahvasti väriään, sillä sen kaikki jälkeläiset ovat perineet emänsä päistärikkögeenin.

Kerswell Mia esiintymässä vuoden 2019 rotunäyttelyssä Turussa.

Tamma Björknäs Jazzette (Jolly Roger of Marshwood – Östertorps Karina) ostettiin vuonna 2016.  Tammalla on kaikkiaan kuusi jälkeläistä, joista yksi on syntynyt Suvin ja Leilan omistukseen; tamma Crownhill Jo Jostler (i. Ytterhalls Kanon). Björknäs Jazette on syntynyt Ruotsissa ja kantakirjattu täällä Suomessa I  palkinnolla vuonna 2013.

Aiemmin Suvi ja Leila ovat joko käyttäneet vieraita oreja tai vuokranneet oreja tutuilta kasvattajilta, mutta vuonna 2019 syksyllä ennen kuin Brexit vaikeutti hevosten tuontia Isosta-Britanniasta, perhe toi Suomeen muutaman ponin. Mukana kuormassa oli siittolan uusi jalostusori Watzo of Berry (Zorro of Berry – Tiwa of Berry).

Siittolan jalostusori Watso of Berry on varsinainen hurmuri.

Kuormassa tuli mukana myös kantava minishetland tamma Gunelsta Nieve (Robin’s Brae Hakki – Gunelsta Bella) joka varsoi seuraavana keväänä tammavarsan Crownhill Nifty Nelly (i. Hermits Lancelot). Viime vuonna tamma varsoi orivarsan Crownhill Nifty Nestor siittolan omasta oriista Watzo of Berry. Gunelsta Nieve on sittemmin myyty.Toinen tamma joka tuli Suomeen, on nuori 2018 syntynyt Bergli Alexandra (Alex v.d. Voshoek – Mariska v. ’t Beekdal). Tamma varsoi tänä vuonna ensimmäisen varsansa, joten tämän kesän varsakiintiö onkin jo Crownhill ponien osalta täytetty.

Viimekesän orivarsat Crownhill Nifty Nestor ja Crownhill Mini Me.

Teksti ja kuvat Leena Kahisaari

Kategoriat: Yleinen